Oamenii de știință au descoperit că norii ionosferici rari, numiți straturi E sporadice, au crescut la nivel global în timpul unei furtuni solare recente. Sursa foto: NASA
În timpul unei furtuni solare puternice, oamenii de știință au descoperit că un fenomen ionosferic misterios, straturile E sporadice, a devenit neobișnuit de activ, în special în timpul recuperării furtunii, potrivit SciTechDaily.
Furtuna geomagnetică generează straturi ionizate în ionosferă
Oamenii de știință de la Universitatea Kyushu au descoperit un efect surprinzător la mare înălțime deasupra suprafeței Pământului în timpul unei puternice furtuni geomagnetice care a avut loc de Ziua Mamei. Publicându-și concluziile în Geophysical Research Letters, echipa a raportat un comportament neobișnuit într-o parte mai puțin cunoscută a atmosferei, numită stratul E sporadic, care se află la aproximativ 90 până la 120 de kilometri deasupra nivelului mării.
Această regiune a ionosferei găzduiește misterioase petece de particule metalice ionizate cunoscute sub numele de norii E sporadici. Acești nori sunt subțiri, de doar 1 până la 5 kilometri grosime, dar incredibil de densi. Ei apar brusc, apoi dispar la fel de repede. În timpul fazei de refacere a furtunii solare, acești nori s-au intensificat dramatic.
Cercetătorii au descoperit că fenomenul era concentrat deasupra Asiei de Sud-Est, Australiei, Pacificului de Sud și Pacificului de Est. Și mai interesant, cercetătorii au descoperit că acești nori par să se deplaseze pe tot globul, apărând mai întâi în apropierea regiunilor polare și treptat la latitudini mai joase. Acest model sugerează un val atmosferic la scară largă declanșat de furtună.
- Urme orbitale albe: Toți sateliții care orbitează Pământul în timpul furtunii
- Orbite portocalii: Orbite propuse pentru șase nave spațiale GDC
- Linii de la portocaliu la violet: Linii de câmp magnetic în jurul Pământului
- Trasee albastre: Trasoarele vitezei vântului solar
- Nori verzi: Intensitatea curentului de câmp electric
O privire nouă asupra unui strat ionosferic trecut cu vederea
„Atunci când au studiat furtuna geomagnetică de Ziua Mamei, mulți cercetători s-au uitat la ceea ce s-a întâmplat în stratul F al ionosferei. Acesta se află la aproximativ 150-500 km deasupra nivelului mării și este locul unde are loc cea mai mare ionizare”, explică profesorul Huixin Liu de la Facultatea de Științe a Universității Kyushu, care a condus studiul.
„Stratul E sporadic nu a fost studiat foarte mult în timpul furtunii, deoarece părea neafectat de furtunile solare. Dar am vrut să vedem dacă ceva atât de puternic precum furtuna geomagnetică de Ziua Mamei a făcut ceva pentru stratul E. Ceea ce am găsit a fost foarte interesant”.
Indicii de la poli: Urmărirea mișcării straturilor E
„Această cantitate mare de date a fost esențială atât pentru detectarea prezenței E-urilor sporadice, cât și pentru urmărirea locului în care acestea s-au format odată cu trecerea timpului”, continuă Liu.
„În analiza noastră, am constatat că Es sporadice s-au format după faza principală a furtunii solare, în timpul a ceea ce noi numim faza de recuperare. De asemenea, Es sporadice au fost detectate mai întâi în regiunile cu latitudini mai mari, în jurul polilor Pământului. Apoi, în timp, au fost detectate treptat la latitudini mai joase. Această caracteristică de propagare de la latitudini înalte la latitudini joase sugerează că straturile E sporadice sunt cel mai probabil cauzate de vânturile neutre perturbate din regiunea E.”
Înțelegerea activității stratului E este vitală din cauza potențialului său de a perturba comunicațiile radio în benzile HF și VHF. Echipa de cercetători speră că noile lor descoperiri vor conduce la o mai bună înțelegere a activității stratului E și a modului în care astfel de fenomene unice sunt create în ionosferă.
Potențialul: Atenuarea viitoarelor perturbări ale comunicațiilor
„Acum știm că Es sporadice se intensifică în timpul fazei de recuperare a unei furtuni solare, așa că poate putem prognoza mai precis Es sporadice folosind caracteristicile de propagare găsite în studiul nostru și putem atenua potențialele întreruperi ale comunicațiilor”, conchide Liu.
„De asemenea, intenționăm să reexaminăm datele de la alte furtuni solare pentru a vedea dacă putem înțelege mai bine aceste fenomene.”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News