Nicușor Dan a fost ales președintele României, în urma centralizării complete a proceselor-verbale din toate secțiile de votare, atât din țară, cât și din diaspora. După validarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituțională, acesta va fi nevoit să renunțe la funcția de primar general al Municipiului București, în conformitate cu dispozițiile legale care interzic exercitarea simultană a celor două mandate. Până la organizarea alegerilor pentru desemnarea unui nou primar general, atribuțiile de conducere executivă a Primăriei Capitalei vor fi exercitate de un primar interimar, numit dintre actualii viceprimari.
Conform prevederilor legale în vigoare, prefectul Municipiului București are un termen de 10 zile de la data înregistrării demisiei primarului general pentru a emite ordinul de constatare a încetării de drept a mandatului și pentru a înainta Guvernului solicitarea privind stabilirea datei organizării alegerilor locale parțiale.
Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), Nicușor Dan trebuie să-și prezinte demisia atât în fața Consiliului General al Municipiului București (CGMB), cât și în fața Prefecturii Capitalei. De îndată ce aceste instituții primesc demisia, prefectul are la dispoziție 10 zile pentru a constata oficial vacantarea funcției și pentru a emite ordinul care declanșează oficial alegerile parțiale.
În cazul demisiei lui Nicușor Dan din funcția de primar general al Capitalei, perioada rămasă până la încheierea mandatului este de aproximativ trei ani. Această durată justifică, conform prevederilor legale, organizarea alegerilor parțiale pentru ocuparea funcției vacante.
Potrivit Codului Administrativ (OUG 57/2019), Articolul 160: Încetarea de drept a mandatului primarului:
„Data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10)”, respectiv în termen de maximum 90 de zile de la data constatării oficiale a vacantării postului.
Actul normativ mai prevede ca alegerile parțiale se desfășoară într-o singură zi, exclusiv într-o zi de duminică, iar toate termenele procedurale din calendarul electoral se reduc la jumătate, cu scopul de a accelera procesul electoral.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News