Faptul că am avut o prezență record la alegerile de duminică nu este o surpriză, spune Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, cu Marinela Angheluș.
„Întotdeauna, în turul 2, mai ales când au existat candidați cu viziuni aparent cel puțin opuse și cu metode de mobilizare diferite, în condițiile în care existau șanse ca scorul să fie apropiat, mobilizarea a fost foarte mare”, a afirmat acesta, amintind anii 1996, 2009 și 2014.
Mobilizarea oamenilor a favorizat, desigur, candidatul câștigător, a explicat Sergiu Mișcoiu, aceasta fiind inegală dacă facem o comparație între mediul rural și cel urban. Cea mai mare parte a zonelor rurale care votau, de obicei, cu PSD, neavând un candidat, s-au mobilizat mai puțin. Însă cei mai mulți alegători au decis să vină la vot pentru a-l împiedica pe George Simion să ajungă președintele României.
„Deci a fost un vot parțial de adeziune la programul Nicușor Dan, mai ales unul de respingere a posibilității ca extrema dreaptă să conducă România. Și asta a mobilizat în special mediile care foarte rar se vin la alegeri, și anume urbanul mare, tinerii, studenții în special, pensionarii”, a adăugat profesorul de științe politice.
Atât în țară, cât și în diaspora, au existat structuri sociale diferite care au venit la vot. Interesant este faptul că au venit inclusiv oameni care nu au participat la alte alegeri, iar în diaspora au fost mulți turiști, oameni aflați în vacanță. De asemenea, este de remarcat cifra mare a celor mobilizați de partidul lui George Simion în diaspora. Cu toate acestea, diferența de voturi între cei doi candidați nu a fost atât de mare decât cea de la primul tur.
„Practic, mobilizarea a funcționat mult în direcția corectării votului anterior al diasporei, care a fost unul masiv pentru domnul Simion, astfel încât acesta nu a reușit să atingă în procente ceea ce obținuse inițial. Aceasta a fost până la urmă o surpriză destul de mare a acestor alegeri, grație mobilizării unor componente ale diasporei care până atunci fuseseră latente”, a subliniat Sergiu Mișcoiu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News