Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, din funcţia de preşedinte al PSD, în cadrul Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, transmite news.ro.
UPDATE 16:05 Sorin Grindeanu a făcut primele declarații de presă după preluarea mandatului de președinte interimar al PSD. El a spus că tendința generală în partid este de a intra în opoziție, dar s-a dat un mandat în alb pentru negocierile de la Cotroceni.
„Încep prin a mulțumi fostului președinte pentru cum am condus partidul în acești ani, e primul lucru pe care vreau să-l fac. Mulțumesc și colegilor care mi-au acordat încrederea și concret.
PSD a fost și este partidul rațiunii și al soluțiilor, astăzi am ascultat după partea administrativă care e mai mult de bucătărie internă, am ascultat foarte mulți colegi care mi-au zis cum ar trebui să acționăm, fie că vorbim de politici publice, fie că vorbim de ce ne-a caracterizat în anii de militantism ai PSD.
Cred că un dialog mult mai direct și mai bun e necesar în această perioadă (cu baza partidului,. n.red.).
Congresul trebuie să clarifice toate lucrurile din PSD. Sunt lucruri care în perioada următoare vor suferi dezvoltări și vom comunica.
Cred că au luat cuvântul zeci de colegi cu numitor comun, de a da dovadă de unitate în ce facem. Am înțeles mesajul oamenilor și trebuie să venim în întâmpinarea lor cu soluții și rațiune”, a declarat Grindeanu.
UPDATE 15:30 PSD a decis: Mandat în alb pentru negocieri la Cotroceni. În funcție de cum vor decurge negocierile, va decide dacă va intra la guvernare sau va rămâne în opoziție!
UPDATE 14:25
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a fost ales, în Consiliul Politic Naţional al PSD, preşedinte interimar al PSD, după demisia lui Marcel Ciolacu. El a primit 67 de voturi în timp ce contracandidatul său, Daniel Băluţă, a primit 14 voturi.
UPDATE 14:15
Mesajul transmis de Marcel Ciolacu după ce a demisionat de la conducerea PSD:
„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect.
A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată.Vă mulțumesc tuturor – de la colegii din prima linie, până la cei din organizațiile locale din întreaga țară. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi!Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse.Dar astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale.Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice.Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid din țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României.
Vă mulțumesc. Vă iubesc. Și vă rog: aveți grijă unii de alții, și nu uitați niciodată de ce suntem aici. Pentru oameni. Pentru dreptate. Pentru speranță. Pentru credință!”
Știrea inițială – Este pentru a doua oară când Ciolacu face un astfel de anunţ, prima dată fiind după primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, când a ratat calificarea în finala cursei prezidenţiale.
Pentru şefia partidului au fost vehiculate nume precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan, Victor Negrescu, dar şi varianta unei conduceri colective.
Marcel Ciolacu a preluat conducerea Partidului Social Democrat în noiembrie 2019, după demisia Vioricăi Dăncilă, inițial ca președinte interimar. În august 2020, a fost ales oficial în fruntea partidului, iar în august 2024 a fost reconfirmat în funcție pentru un nou mandat de patru ani.
A ocupat funcția de prim-ministru începând cu iunie 2023, în urma rotației guvernamentale convenite în 2021 între PSD și PNL, pe vremea când liberalii erau conduși de Florin Cîțu. Ciolacu a fost menținut în funcție și după alegerile din 2024, fiind desemnat din nou premier de fostul președinte Klaus Iohannis în decembrie. Pe 5 mai 2025, acesta și-a dat demisia, pe fondul tensiunilor generate de alegeri.
Pentru şefia partidului au fost vehiculate nume precum Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă, Bogdan Ivan, Victor Negrescu, dar şi varianta unei conduceri colective, din mai mulţi lideri.
Parcursul politic al lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu și-a început cariera politică la vârsta de 29 de ani, la nivel local, în Buzău. El a parcurs toate etapele, până la șefia partidului și a avut diverse funcții în administrația locală.
- 1996-2000 – vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău
- 2000-2004 – consilier local în Consiliul Local Buzău
- 2000-2010 – vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău/Organizației Județene PSD Buzău
- 2004-2008 – consilier județean la CJ Buzău
- 2008-2012 – viceprimar în Buzău
- 2010-2015 – președinte al Organizației Municipale PSD Buzău
- 2015-2022 – președinte al Organizației Județene PSD Buzău
- 2017-2018 – vicepremier în Guvernul României
- 2019-2020 – președinte al Camerei Deputaților
- 2019-2020 – președinte interimar al PSD
- 2021-2023 – președinte al Camerei Deputaților
- 2020-prezent – președinte al PSD
- 2023-2025 – premierul României
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News