Ieri, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea privind creşterea economică a României în acest an. Este foarte clar că ceva trebuie făcut. Întrebarea este ce şi mai ales cât de tare vom resimţi fiecare dintre noi soluţia pe care o va alege guvernul. Nicușor Dan a dat în scris că nu va crește TVA dacă va ajunge președinte. Prin urmare sunt multe voci dintre specialişti şi decidenţi care văd majorarea taxării muncii unica soluţie.
Potrivit surselor Observator, una dintre măsurile luate în calcul în acest moment este majorarea impozitului pe venit de la 10% la 14%. Decizia finală ar putea fi luată după formarea noului Guvern. Scenariul este analizat în contextul în care preşedintele ales, Nicuşor Dan, a declarat în scris că, dacă va ajunge la Cotroceni, nu va susţine o creştere a TVA.
Încep discuțiile despre reforma fiscală, un angajament asumat de statul român în fața Comisiei Europene, dar amânat până acum, deși măsurile ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie. Printre ele se numără și creșterea impozitului pe venit, care ar putea duce, spre exemplu, la o scădere a salariului net cu 56 de lei pentru un venit brut de 6.000 de lei. Potrivit surselor politice, o parte dintre măsuri ar putea fi aplicate chiar de la 1 iulie, imediat după instalarea noului Guvern la Palatul Victoria.
O altă variantă aflată în discuție este majorarea TVA-ului standard de la 19% la 21%. În paralel, autoritățile au analizat și posibilitatea creșterii cotelor reduse de TVA de 5% și 9%, care se aplică în prezent pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice și locuințe sociale.
Pe de altă parte, există și măsuri fiscale deja stabilite care ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor. Printre acestea se numără creșterea impozitului pe proprietăți, dar și majorarea taxei auto. Un moment-cheie va fi 4 iunie, când Comisia Europeană va analiza situația bugetară a României. Potrivit surselor politice, în urma acestei evaluări, Bruxelles-ul ar putea decide suspendarea unor fonduri europene, integral sau parțial, sau chiar a unor angajamente viitoare. În același context, se discută și despre o posibilă înghețare a salariilor și pensiilor în 2025, măsură care ar putea fi recomandată de Comisie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News