Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că ”nu se poate face o reducere de dobândă decât atunci când dobânzile din piață vor scădea sub nivelul dobânzii de politică monetară”. Piața se aștepta ca o primă reducere a dobânzii cheie, care ar influența direct și dobânzile interbancare și, în final, ratele la credite, să aibă loc în a doua jumătate a anului. În lumina acestei declarații a guvernatorului, data s-ar putea muta în trimestrul IV al anului.
Fără să dea prea multe explicații atunci când a fost întrebat când va scădea dobânda de politică monetară, guvernatorul a declarat răspicat că ”nu se poate face o reducere de dobândă decât atunci când dobânzile din piață se vor reduce sub nivelul dobânzii de politică monetară”.
Declarația a fost făcută în contextul în care ratele ROBID și ROBOR practicate de băncile comerciale pentru tranzacțiile dintre ele au avut creșteri din cauza incertitudinii politice. După rezultatul alegerilor, piețele s-au calmat și am avut scăderi pe cursul de schimb și pe nivelul dobânzilor.
Astfel, pe 20 mai 2025, nivelul dobânzilor la depozite de pe piața interbancară era de 6,71% la o lună, 6,96% la trei luni, 7,03% la depozitele pe 6 luni și 7,08% la cele pe 12 luni. De asemenea, ROBOR la trei luni a fost de 7,27%, la șase luni de 7,36% și la 12 luni de 7,42%.
Dobânda de politică monetară este de 6,5%, iar intervalul de referință între dobânzile la depozitele constituite de bănci la BNR și cea la creditele pe care băncile le pot contracta de la BNR este cuprins între 5,5% și 7,5%. Practic, guvernatorul spune că, până nu vom avea niveluri sub dobânda de politică monetară, BNR nu va opera o scădere a acesteia.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News