UPDATE 12:25
Preşedintele ales Nicuşor Dan a declarat, joi, după validarea mandatului de către CCR, că urmează un nou capitol în istoria recentă şi contemporană a României şi i-a asigurat pe cetăţenii români că înţelege responsabilitatea mandatului pe care i l-au dat. Voi lupta pentru consolidarea instituţiilor statului, a mai spus el.
Preşedintele ales Nicuşor Dan a mulţumit în discurs românilor care s-au prezentat în număr foarte mare la alegerile din luna mai şi în felul ăsta au dat legitimitate noului preşedinte.
”Vreau să-i mulţumesc domnului Ilie Bolojan pentru perioada de interimat, cu care a asigurat stabilitate. Urmează un nou capitol în istoria recentă şi contemporană a României”, a spus el.
”Vreau să-i asigur pe cetăţenii români că înţeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări şi sper că vom duce la bun sfârşit toate aceste provocări. Societatea românească a dat dovadă de înţelepciune şi sunt convins că în toată perioada următoare va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România”, a subliniat preşedintele ales.
”Voi lupta pentru consolidarea instituţiilor statului. Este o necesitate. Voi lupta de asemenea pentru prosperitatea economică a ţării şi voi fi un partener al mediului de afaceri şi voi fi un garant al libertăţilor cetăţenişti”, a completat el.
UPDATE 12:10 Președintele CCR, Marian Enache, a anunțat validarea mandatului de președinte câștigat de Nicușor Dan. Hotârârea în original adoptată de Curtea Constituțională a fost înmânată președintelui.
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, şi preşedintele interimar Ilie Bolojan au ajuns la Curtea Constituţională, unde, de la ora 12:00, are loc şedinţa solemnă pentru confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României.
Cei doi au fost întâmpinaţi de preşedintele CCR, Marian Enache.
Anterior, CCR a respins, în unanimitate, contestaţia depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câştigate de independentul Nicuşor Dan.
În procesul-verbal se arată că Nicuşor Dan (independent) a obţinut 6.168.642 de voturi, iar George Simion (AUR) – 5.339.053 de voturi, la alegerile din 18 mai.
”Prenumele şi numele candidatului care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţia României, republicată: Nicuşor-Daniel Dan”, se precizează în document.
Cine este Nicușor Dan, noul președinte al României
Nicușor Dan a fost ales al cincilea președinte al României, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică, 18 mai 2025.
Nicușor Dan, ales recent președinte al României, s-a născut în 1969 în orașul Făgăraș, într-o familie modestă, cu tată muncitor și mamă contabilă. Încă din timpul școlii, a descoperit o pasiune profundă pentru matematică, care avea să-i contureze drumul profesional și personal.
Candidat independent la alegerile prezidenţiale, a fost la un pas de a intra în politică la finalul anilor 90, când a refuzat oferta preşedintelui Emil Constantinescu de a deveni secretar de stat pentru diaspora. Ulterior, Nicuşor Dan a organizat ample mişcări civice pentru salvarea patrimoniului din Capitală şi pentru Roşia Montană.
În 2012, Nicuşor Dan a candidat pentru prima dată la Primăria Capitalei, dar a obţinut un scor infim. În 2016 a candidat din nou şi a fost înfrânt, la mică distanţă, de Gabriela Firea. Însă din acea înfrângere s-a născut o mişcare politică la nivel naţional: partidul Uniunea Salvaţi România (USR). Noua formaţiune condusă de Nicuşor Dan a reuşit să intre în Parlament la alegerile din decembrie 2016, fiind o voce puternică a opoziţiei în epoca Liviu Dragnea. Însă un an mai târziu, Nicuşor Dan a demisionat, surprinzător, din partidul pe care l-a creat, pentru că n-a fost de acord ca USR să se poziţioneze de partea unei tabere la referendumul pentru familia tradiţională. În acel moment, USR era împărţit între conservatori şi progresişti. În 2020, Nicuşor Dan şi-a luat revanşa în faţa Gabrielei Firea, reuşind să câştige Primăria Capitalei ca independent, dar susţinut totuşi de PNL şi de USR. Vara trecută, a câştigat al doilea mandat de primar general, cu un scor de aproape 50%, într-o nouă competiţie cu Gabriela Firea, plus Cristian Popescu Piedone şi Sebastian Burduja, potrivit News.ro.
News.ro vă prezintă cele mai importante momente din cariera lui Nicuşor Dan: de la medalia de aur obţinută la olimpiada internaţională de matematică, până la implicarea civică şi calificarea în finala prezidenţială.
Nicuşor Dan (55 de ani) este matematician de profesie. În liceu, a făcut parte din lotul naţional de matematică al României, reuşind să câştige medalia de aur la Olimpiada Internaţională în anii 1987 şi 1988. În ciuda acestui succes, Nicuşor Dan a fost acuzat în campania electorală ba că nu a luat Bacalaureatul, ba că a luat note foarte mici. În replică, Nicuşor Dan a publicat diploma sa de Bacalaureat, examen pe care l-a promovat cu media 9,87. După terminarea liceului, a absolvit Facultatea de Matematică în cadrul Universităţii din Bucureşti, iar din 1992 şi-a continuat studiile în Franţa, unde a obţinut doctoratul la prestigioasa universitate Sorbona. S-a întors în România spre finalul anilor 90, unde preşedintele Emil Constantinescu i-a propus funcţia de secretar de stat pentru diaspora. Nicuşor Dan a refuzat.
S-a implicat în mişcările civice care luptau pentru salvarea patrimoniului din Capitală
Pasionat de meseria sa, a înfiinţat, pe model francez, Şcoala Normală Superioară Bucureşti, o instituţie de învăţământ pentru studenţii de elită în ştiinţe exacte. În paralel, s-a implicat în mişcările civice care luptau pentru salvarea patrimoniului din Capitală. Spre exemplu, a încercat să împiedice demolarea Halei Matache, pusă la pământ, noaptea, de primarul Sorin Oprescu. Imaginile vremii arată că, la unul dintre proteste, Nicuşor Dan a intrat în conflict cu jandarmii, împreună cu alt tânăr, la acea vreme necunoscut. În 2008, Nicuşor Dan a fondat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, un ONG dedicat urbanismului şi patrimoniului. ”Am câştigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare şi a instituţiilor nefuncţionale ale statului”, a precizat Nicuşor Dan pe site-ul de campanie.
Uniunea Salvaţi Bucureştiul s-a transformat în Uniunea Salvaţi România
În 2012, a făcut pasul din zona civică spre scena politică. A candidat la Primăria Capitalei ca independent, unde s-a clasat pe locul al treilea, cu 9%. Alegerile au fost câştigate detaşat de Sorin Oprescu (56%), susţinut la acea vreme de USL, alianţa formată din PSD şi PNL. Pe locul secund s-a clasat Silviu Prigoană (16%), candidatul PDL. În 2015, Nicuşor Dan a lansat partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), iar un an mai târziu a candidat din nou pentru Primăria Capitalei. Deşi a obţinut peste 30%, Nicuşor Dan a fost învins de Gabriela Firea (42%), în condiţiile în care voturile dreptei au fost divizate. PNL l-a aruncat în luptă pe Cătălin Predoiu, care a înregistrat doar 11%, dar suficient cât să-l încurce pe Nicuşor Dan. La vot politic, USB a reuşit să obţină 25% în Capitală, devenind al doilea partid după PSD. Astăzi, Cătălin Predoiu e premier interimar şi lider, tot interimar, al PNL, partid care-l susţine pe Nicuşor Dan în lupta pentru Cotroceni.
În noaptea alegerilor locale din 2016, Nicuşor Dan a anunţat că partidul se extinde la nivel naţional: Uniunea Salvaţi Bucureştiul s-a transformat în Uniunea Salvaţi România (USR).La alegerile locale din 2020, Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Capitalei ca independent.
În toamna anului trecut, Nicuşor Dan a evitat să spună pe cine susţine la alegerile prezidenţiale. Înainte de primul tur, s-a pozat şi cu generalul Nicolae Ciucă, şi cu Elena Lasconi. Apoi, în preajma finalei prezidenţiale, şi-a arătat, firesc, susţinerea pentru Lasconi, însă alegerile au fost anulate. La câteva zile după decizia CCR, Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura ca independent la prezidenţiale cerând susţinerea tuturor partidelor pro-europene. Însă coaliţia de guvernare – PSD, PNL, UDMR – a preferat să vină cu alt candidat comun: Crin Antonescu. Iar USR a continuat, în primă fază, cu Elena Lasconi, finalista alegerilor din decembrie. Însă prima săptămână de campaniei consemnat o premieră în politica post-decembristă: USR i-a retras sprijinul propriului candidat, pentru a-l susţine pe Nicuşor Dan, mai bine plasat în sondajele de opinie.
Momente tensionate în campania electorală
În timpul campaniei, Antonescu l-a acuzat pe Nicuşor Dan că, în calitate de primar general, a refuzat să emită o autorizaţie pentru construirea unui spital privat dedicat copiilor bolnavi de cancer. Clinica privată Sanador a dat în judecată Primăria Capitalei şi a câştigat procesul în toamna anului 2023. În pofida sentinţei definitive, Nicuşor Dan a refuzat să emită autorizaţia până la sfârşitul lunii aprilie 2025. Pe fondul presiunilor publice din ultima săptămână de campanie, Nicuşor Dan a semnat autorizaţia miercuri, pe 30 aprilie, exact în ziua ultimei dezbateri electorale, însă fără să anunţe public. În timpul unei confruntări directe, Crin Antonescu l-a întrebat pe Nicuşor Dan: „Aţi dat sau nu aprobarea?”. „Da. Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască ilegal acolo unde construieşte”, a replicat Nicuşor Dan, motivând că zona în care ar urma să fie ridicat spitalul e foarte aglomerată, aproape de Piaţa Victoriei din centrul Capitalei.
Un alt moment tensionat al campaniei s-a derulat la dezbaterea organizată de televiziunea publică, unde au participat 10 din cei 11 candidaţi înscrişi la startul cursei pentru Cotroceni. Singurul care a lipsit a fost George Simion. „Nu cred că trebuie să dăm aşa de multă importanţă candidaturii dumneavoastră”, i-a transmis Nicuşor Dan lui Daniel Funeriu, la rândul său candidat independent la prezidenţiale. ”În mod realist există patru oameni care să ocupe această funcţie. Trebuie să trăim în realitate. Aceştia sunt domnul Simion, domnul Antonescu, domnul Ponta şi subsemnatul. Îi invit pe români să voteze în cunoştinţă”, a continuat Nicuşor Dan. „Ce urât!” a reacţionat Elena Lasconi, în timp ce Daniel Funeriu a răbufnit: „Eu am lucrat cu un laureat Nobel şi cu un preşedinte de ţară. Niciunul nu mi-a spus că nu sunt relevant”. „Nu putem jigni colegii de candidatură care, până în momentul numărării voturilor, sunt exact ca şi noi. Domnule Dan, daţi din nou exemplu de neadecvare”, a spus şi Crin Antonescu. Ulterior, Nicuşor Dan şi-a cerut scuze. Greşeala sa nu a contat în ecuaţia finală a primului tur.
Nicuşor Dan s-a calificat în turul doi, cu aproape două milioane de voturi primite, în condiţiile în care celălalt finalist, George Simion, a obţinut un număr dublu de voturi
În campanie, Nicuşor Dan a insistat că Ilie Bolojan, actualul preşedinte interimar, va fi propunerea sa pentru Palatul Victoria. Însă, pentru a ajunge premier, Bolojan are nevoie de voturile PSD din Parlament. Practic, social-democraţii ar trebui să renunţe la şefia guvernului, deşi PSD e partidul care s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din decembrie. ”Există posibilitatea ca PSD să voteze un Guvern Bolojan”, a spus Nicuşor Dan într-un interviu pentru News.ro.
Pe plan extern, Nicuşor Dan a primit mesaje de susţinere din partea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a premierului Poloniei, Donald Tusk, care a vorbit în limba română. De asemenea, preşedintele Republici Moldova, Maia Sandu, a anunţat că-l sprijină pe Nicuşor Dan, după ce, în primul tur de scrutin, coaliţia de guvernare pro-europeană de la Chişinău a fost de partea lui Crin Antonescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News