Singura dată când palestinianul nu a fost imobilizat sau legat la ochi, spune el, a fost când a fost folosit de soldaţii israelieni ca scut uman. Îmbrăcat în uniformă militară şi cu o cameră fixată pe frunte, Ayman Abu Hamadan a fost forţat să intre în case din Fâşia Gaza pentru a se asigura că nu sunt bombe şi oameni înarmaţi, a spus el. Când o unitate termina cu el, era dat mai departe la următoarea, relatează AP.
„M-au bătut şi mi-au spus: «Nu ai altă opţiune; fă asta sau te omorâm»”, a declarat bărbatul de 36 de ani pentru Associated Press, descriind cele două săptămâni şi jumătate în care a fost reţinut vara trecută de armata israeliană în nordul Gazei.
Ordinele veneau adesea de la vârf şi, uneori, aproape fiecare pluton folosea un palestinian pentru a curăţa zonele, a declarat un ofiţer israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului de teama represaliilor. Mai mulţi palestinieni şi soldaţi au declarat pentru AP că trupele israeliene îi obligă în mod sistematic pe palestinieni să acţioneze ca scuturi umane în Gaza, trimiţându-i în clădiri şi tuneluri pentru a verifica dacă există explozibili sau militanţi. Această practică periculoasă a devenit omniprezentă în timpul celor 19 luni de război, au spus ei.
Ca răspuns la aceste acuzaţii, armata israeliană afirmă că interzice strict utilizarea civililor ca scuturi umane — o practică de care o acuză de mult timp pe Hamas în Gaza. Oficialii israelieni dau vina pe militanţi pentru moartea civililor în ofensiva care a ucis zeci de mii de palestinieni. Într-o declaraţie pentru AP, armata a afirmat că interzice şi constrângerea civililor să participe la operaţiuni şi că „toate aceste ordine sunt subliniate în mod regulat forţelor armate”.
Armata a precizat că investighează mai multe cazuri în care se presupune că palestinienii au fost implicaţi în misiuni, dar nu a furnizat detalii. Nu a răspuns la întrebări privind amploarea acestei practici sau eventualele ordine date de ofiţerii superiori. AP a vorbit cu şapte palestinieni care au descris cum au fost folosiţi ca scuturi în Gaza şi în Cisiordania ocupată, precum şi cu doi membri ai armatei israeliene care au declarat că au participat la această practică, interzisă de dreptul internaţional. Grupurile pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă, afirmând că aceasta a devenit o procedură standard utilizată din ce în ce mai des în război.
„Nu sunt relatări izolate; ele indică o defecţiune sistemică şi un colaps moral îngrozitor”, a declarat Nadav Weiman, director executiv al Breaking the Silence, un grup de foşti soldaţi israelieni care a colectat mărturii despre această practică din interiorul armatei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News