VIDEO Nicușor Dan este noul președinte al României. Ilie Bolojan i-a predat mandatul și a părăsit Palatul Cotroceni

captura video

UPDATE 14:08

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a părăsit Palatul Cotroceni la finalul ceremoniei de predare-primire. El a fost condus de președintele oficial, Nicușor Dan. Cei doi au avut o discuție de aproximativ 20 de minute.

UPDATE 13:45

Preşedintele Nicuşor Dan a ajuns la Palatul Cotroceni, după depunerea jurământului, în Parlament. Pe Platoul Marinescu a avut loc o ceremonie militară, cu prilejul învestirii sale în funcţia de şef al statului.  Preşedintele a salutat Garda de Onoare şi s-a îndreptat spre Palatul Cotroceni, unde a fost primit de preşedintele interimar Ilie Bolojan, pentru ceremonia de predare-primire.

UPDATE 13:20

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, luni, după depunerea jurământului, în Parlament, că este în interesul naţional ca România să aibă un guvern susţinut de o majoritate parlamentară iar ca toată majoritatea să-şi asume reformele fiscale de care România are nevoie. ”Cer partidelor politice să acţioneze în interesul naţional”, a mai arătat el. Nicuşor Dan a depus luni jurământul în plenul Camerelor reunite, moment care marchează începerea mandatului său. 

 Nicușor Dan preia de la Ilie Bolojan mandatul de președinte, în scurt timp, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Nicușor Dan participă, de la ora 13:30, la ceremonia de predare-primire a mandatului de Președinte al României, alături de Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni. Evenimentul începe la 13:30 cu o ceremonie militară cu prilejul învestirii în funcția de Președinte al României, iar de la 13:35 are loc ceremonia de predare-primire a mandatului de Președinte al României.

UPDATE 12:30 Șeful statului le-a cerut partidelor să acționeze pentru interesul național, explicând că „statul român are nevoie de o schimbare fundamentală”

Nicușor Dan a susținut primul discurs, de la tribuna Parlamentului, după ce a depus jurământul în calitate de președinte. Noul șef al statului a prezentat în fața celor prezenți principalele linii ale mandatului său, care se dorește unul reformist și pentru întărirea statului de drept.

Noul șef al statului și-a prezentat liniile majore pe care dorește să le urmărească în decursul mandatului său. El a enumerat domeniile în care trebuie să se desfășoare reforme și schimbări, de la educație la sănătate și justiție, de la economie la agricultură, de la politică la administrație, de la politică externă la securitate.

„Vă mulţumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care aţi avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care aţi susţinut-o. Români din România, români din diaspora, români din Republica Moldova – mulţi oameni care nu s-au mai pronunţat vreodată pe politică s-au exprimat acum, arătând că sunteţi interesaţi de direcţia în care merge România.

Societatea românească şi-a demonstrat ei înseşi că este vie şi puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînţeles în limitele statului de drept. Şi vă invit să continuaţi să fiţi implicaţi, cu toată forţa socială pe care aţi dovedit-o, pentru a pune presiunea pozitivă pe instituţiile statului român, pentru ca acestea să se reformeze. Şi vă asigur că voi fi un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea”, a declarat Nicușor Dan în debutul mesajului său.

Președintele a subliniat că prioritară, în acest moment este găsirea unei soluții pentru reducerea deficitului bugetar. Nicușor Dan a recomandat partidelor să lucreze în interesul public, iar nu pentru propriile calcule și scopuri.

„Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Cheltuiește prea mult pentru că își permită. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie. Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate (…) În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor”, a spus Nicușor Dan, în discursul pe care l-a susținut.

Nicușor Dan propune o „reformă temeinică”

Președintele României a declarat, în mesajul pe care l-a transmis, de la tribuna Parlamentului, că este nevoie de reforme temeinice pentru întărirea statului și pentru a-l eficientiza. El a prezentat mai multe linii de reformă pe care le are în vedere, în următorii ani.

„Este nevoie să reducem birocrația și să digitalizăm, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială. În ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fioscallă, să reducem cheltuielile statului, să avem o guvernanță profesionistă la companiile de stat. Trebuie să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fondurile europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

E nevoie de digitalizarea întregului sistem de sănătate, de o strategie de investiții în infrastructura sanitară, de extinderea centrelor pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor. În ce privește educația, e nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, e nevoie să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să investim în educația timpurie și este esențial să prevenim abandonul școlar”, a spus Nicușor Dan.

UPDATE 12:15

Președintele Nicușor Dan depune jurământul de învestitura în funcția de președinte al României.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus Nicușor Dan.

UPDATE 12:13

Înainte de depunerea jurământului, când președintele CCR îi înmâna lui Nicușor Dan textul jurământului, un parlamentar al opoziției a strigat „Să vă fie rușine”

Parlamentarii AUR nu sunt prezenți în sală. „AUR nu poate gira prin prezență o lovitură împotriva suveranității poporului. Alegerile prezidențiale din 18 mai au fost profund viciate de fraude masive, manipulări instituționale și ingerințe externe fără precedent”, a transmsi partidul.

Parlamentarii POT și SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii deciziei CCR.

UPDATE 12:10

Începe ședința solemnă de depunere a jurământului cu intonarea imnului de stat.

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, declară deschisă ceremonie solemnă de depunere a jurământului.

Președintele CCR, Marian Enache, prezintă decizia Curții Constituțională prin care a fost validat rezultatul alegerilor prezidențiale.

„Domnule Președinte, mai presus de toate, să garantați independența justiției instanțelor judecătorești și a justiției constituționale, să îmbinați meritocrația cu democrația pragmatică și funcțională, precum și cu protecția drepturilor și libertăților omului!”, a transmis Marian Enache.

Știrea inițială – Preşedintele ales Nicuşor Dan depune luni, de la ora 12.00, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie,urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului. Este ultimul pas pentru ca noul preşedinte ales, Nicuşor Dan, să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, în turul doi de scrutin, pe 18 mai, în competiţia cu liderul AUR George Simion.

Şedinţa solemnă a celor două Camere în care Nicuşor Dan depune jurământul ca şef al statului începe luni, la ora 12.00. La şedinţă sunt invitaţi reprezentanţii Executivului, foştii şefi ai statului, Casa Regală, reprezentanţii instituţiilor publice, europarlamentari. Vor participa şi Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv, Comisar european pentru drepturi sociale şi Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

După depunerea jurământului în Parlament, de la 13:30, are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.

Ulterior, va avea loc şi ceremonia de predare-primire a mandatului de preşedinte al României, în urma căreia Ilie Bolojan, preşedintele interimar, îşi încheie mandatul şi va reveni în Senat.

Potrivit Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţionallă depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia.

Cine este Nicuşor Dan – oferta luI Emil Constantinescu, lupta pentru salvarea patrimoniului, proteste alături de George Simion, demisia din partidul pe care l-a creat şi victoria de la Primăria Capitalei

Nicuşor Dan (55 de ani) este matematician de profesie. În liceu, a făcut parte din lotul naţional de matematică al României, reuşind să câştige medalia de aur la Olimpiada Internaţională în anii 1987 şi 1988. În ciuda acestui succes, Nicuşor Dan a fost acuzat în campania electorală ba că nu a luat Bacalaureatul, ba că a luat note foarte mici. În replică, Nicuşor Dan a publicat diploma sa de Bacalaureat, examen pe care l-a promovat cu media 9,87.

 

După terminarea liceului, a absolvit Facultatea de Matematică în cadrul Universităţii din Bucureşti, iar din 1992 şi-a continuat studiile în Franţa, unde a obţinut doctoratul la prestigioasa universitate Sorbona. S-a întors în România spre finalul anilor 90, unde preşedintele Emil Constantinescu i-a propus funcţia de secretar de stat pentru diaspora. Nicuşor Dan a refuzat.

 

”Credeam că pot să fac şi meseria mea – eram încă foarte pasionat de meseria mea de matematician, cercetător la institut – şi că pot să fac lucruri din afara politicului activând în zona civicului. A fost o socoteală greşită!”, a admis, peste ani, Nicuşor Dan.

 

Pasionat de meseria sa, a înfiinţat, pe model francez, Şcoala Normală Superioară Bucureşti, o instituţie de învăţământ pentru studenţii de elită în ştiinţe exacte. În paralel, s-a implicat în mişcările civice care luptau pentru salvarea patrimoniului din Capitală. Spre exemplu, a încercat să împiedice demolarea Halei Matache, pusă la pământ, noaptea, de primarul Sorin Oprescu.

 

Imaginile vremii arată că, la unul dintre proteste, Nicuşor Dan a intrat în conflict cu jandarmii, împreună cu alt tânăr, la acea vreme necunoscut. Numele său: George Simion. ”Noi ne ştim de vreo 20 de ani, de când protestam pentru lucruri de urbanism din Bucureşti”, a rememorat Nicuşor Dan, într-un interviu pentru Prima TV. Ulterior, drumurile lor s-au despărţit, iar apoi cei doi s-au aflat în competiţie pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

În 2008, Nicuşor Dan a fondat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, un ONG dedicat urbanismului şi patrimoniului. ”Am câştigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare şi a instituţiilor nefuncţionale ale statului”, a precizat Nicuşor Dan pe site-ul de campanie.

În 2012, a făcut pasul din zona civică spre scena politică. A candidat la Primăria Capitalei ca independent, unde s-a clasat pe locul al treilea, cu 9%. Alegerile au fost câştigate detaşat de Sorin Oprescu (56%), susţinut la acea vreme de USL, alianţa formată din PSD şi PNL. Pe locul secund s-a clasat Silviu Prigoană (16%), candidatul PDL. În 2015, Nicuşor Dan a lansat partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), iar un an mai târziu a candidat din nou pentru Primăria Capitalei.

Deşi a obţinut peste 30%, Nicuşor Dan a fost învins de Gabriela Firea (42%), în condiţiile în care voturile dreptei au fost divizate. PNL l-a aruncat în luptă pe Cătălin Predoiu, care a înregistrat doar 11%, dar suficient cât să-l încurce pe Nicuşor Dan. La vot politic, USB a reuşit să obţină 25% în Capitală, devenind al doilea partid după PSD. Astăzi, Cătălin Predoiu e premier interimar şi lider, tot interimar, al PNL, partid care l-a susţinut pe Nicuşor Dan în lupta pentru Cotroceni.

În noaptea alegerilor locale din 2016, Nicuşor Dan a anunţat că partidul se extinde la nivel naţional: Uniunea Salvaţi Bucureştiul s-a transformat în Uniunea Salvaţi România (USR). La alegerile parlamentare din toamna anului 2016, USR a intrat în Parlament cu un scor de 9%, Nicuşor Dan fiind preşedintele partidului şi deputat de Bucureşti. Însă jumătate de an mai târziu, Nicuşor Dan a demisionat din fruntea USR.

Motivul: majoritatea membrilor USR au votat intern ca partidul să se poziţioneze împotriva referendumului pentru familia tradiţională, declanşat de Coaliţia pentru familie. De cealaltă parte, Nicuşor Dan a cerut ca partidul să nu adopte o poziţie tranşantă, ci să rămână deschis pentru ambele tabere: conservatori şi progresişti. La acea vreme, printre liderii USR care au intrat în conflict cu Nicuşor Dan s-au numărat Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Ionuţ Moşteanu şi Clotilde Armand. Azi, toţi sunt de partea sa. Peste anii, Nicuşor Dan a admis că a participat la referendum şi a votat pentru familia tradiţională. În ciuda faptului că şi-a asumat public o conduită conservatoare, Nicuşor Dan a fost acuzat de rivalii politici că nu şi-a botezat copiii. ”Suntem creştini-ortodocşi, ne-am botezat copiii, noi suntem botezaţi. Acesta este adevărul, restul e minciună”, a răspuns primarul general, alături de partenera sa de viaţă.

La alegerile locale din 2020, Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Capitalei ca independent. Însă liderul PNL de la acea vreme, Ludovic Orban, a decis ca liberalii să nu-şi pună candidat propriu şi să-l susţină pe Nicuşor Dan. Pentru a nu diviza dreapta, USR l-a sprijinit tot pe Nicuşor Dan, deşi, iniţial, anunţase că Vlad Voiculescu va fi candidatul partidului.

În final, Nicuşor Dan a învins-o pe Gabriela Firea şi a ajuns primarul Capitalei, funcţie pe care a câştigat-o din nou la alegerile locale din vara anului trecut, tot ca independent. În cei patru ani şi jumătate de mandat, Nicuşor Dan s-a axat pe schimbarea conductelor de apă caldă, unele vechi din anii 60. Munca din subteran a provocat costuri electorale la suprafaţă. Săptămâni la rând, cartiere întregi din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură. Dincolo de problema datoriilor şi a sistemului energetic, care e bilanţul său ca primar general?

”O îmbunătăţire a transportului public cu primele tramvaie noi după Revoluţie şi modernizarea linilor de tramvai, care este în curs. Şi faptul că bucureştenii folosesc transportul public 40% mai mult. Şi foarte, foarte important, o frână pusă pe dezvoltarea imobiliară nocivă din Bucureşti”, a spus Nicuşor Dan, într-un interviu pentru News.ro.

Întrebat dacă e de părere că dezvoltatorii imobiliari şi-ar dori să nu mai rămână primar, Nicuşor Dan a răspuns: ”Cred că îşi doresc, dar îşi fac un calcul greşit”. Odată ajuns la Cotroceni, Nicuşor Dan a promis că le va cere procurorilor să se ocupe de marea corupţie, în special din zona imobiliară.

Nicuşor Dan va deveni luni al cincilea preşedinte al României, la cinci luni de la anunţarea candidaturii la cea mai înaltă funcţie în stat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: