Comisia Europeană avertizează România cu suspendarea de fonduri într-un program

Sursa foto: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

Comisia Europeană (CE) atrage atenția României, într-o „Scrisoare de avertizare privind posibila întrerupere a termenului de plată” trimisă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), că o serie de deficiențe înregistrate la autoritatea de management a programului „Tranziția justă”, privind separarea adecvată a funcțiilor și combaterea adecvată a fraudelor, riscă să determine oprirea plăților pe acest program, arată un document obținut acum de către Profit.ro.

O reorganizare de management (bazată pe decizie a Guvernului) inițiată în cadrul MIPE pentru a remedia disfuncționalitățile și întârzierile de la respectiva autoritate de management, a condus, în mod surprinzător, la declanșarea unei greve japoneze în rândul angajaților de la autoritatea de management responsabilă de program, chiar dacă niciun angajat nu-și pierde postul sau drepturile salariale. Reorganizarea vizează remedierea problemelor semnalate de Comisie, nu disponibilizări.

Comisia vrea acum garanții din partea României, verificate prin audit, că programul Tranziția Justă (pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor afectate de tranziția către o economie verde) funcționează conform standardelor, urmând ca abia ulterior să poată fi reluate rambursările de fonduri UE.

O reorganizare care să remedieze disfuncționalitățile semnalate acum de Comisie a fost inițiată în baza unei hotărâri de Guvern din aprilie. Astfel, sunt transferate atribuțiile aferente Programului Tranziție Justă către o structură consolidată – Direcția Generală Program Dezvoltare Durabilă și Tranziție Justă, despre care MIPE a anunțat, printr-un comunicat publicat vineri, că „va asigura relansarea proceselor operaționale și o mai bună coordonare a implementării programului”. Niciun angajat nu își va pierde locul de muncă sau drepturi salariale.

„Autoritățile naționale pot lua alte măsuri, cu condiția ca acestea să aibă un efect preventiv și corectiv echivalent. Autoritatea de audit ar trebui să revizuiască gradul de adecvare a măsurilor corective luate și să raporteze Comisiei. Autorităților române li se solicită, de asemenea, să confirme, în ceea ce privește viitoarele cereri de plată din cadrul programului în cauză, că cheltuielile declarate rezultă dintr-un sistem de gestionare și control care nu prezintă deficiențele identificate. Cheltuielile care fac în prezent obiectul unei evaluări a legalității și regularității se deduc din conturi, în conformitate cu articolul 98 alineatul (6) litera (b) din Regulamentul (UE) 2021/1060.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: