ANALIZĂ USR vrea la guvernare după dezastrul din 2021: ce ministere ar putea cere

Sursa foto: USR/ captura video

USR nu a avut niciodată o reformă internă, iar același grup controlează partidul din 2017. Liderii responsabili de unele dintre cele mai mari eșecuri politice ies cu pretenția de a intra la guvernare în 2025, după ce anul trecut nu au reușit să convingă electoratul. USR-iștii încearcă să profite de victoria lui Nicușor Dan pentru a forma o coaliție de guvernare pe care au refuzat-o în urmă cu câteva luni.

Dezastrul guvernării din 2021

USR a intrat la guvernare în decembrie 2020, într-o coaliție cu PNL și UDMR. Din acel guvern făceau parte cei care astăzi vor să se întoarcă la guvernare. Dan Barna era vicepremier, Cătălin Drulă era ministru al transporturilor, Stelian Ion controla Ministerul Justiției, Claudiu Năsui la Ministerul Economiei, Cristian Ghinea la Ministerul Proiectelor Europene, Vlad Voiculescu avea Ministerul Sănătății, iar Cristian Teleman era la Ministerul Cercetării.

Au rezistat doar 8 luni la guvernare înainte să aibă un conflict cu premierul Florin Cîțu. USR-iștii s-au certat cu Cîțu, pe care tot ei l-au cerut premier în 2020, și au ridicat pretenția ca PNL să vină cu o altă propunere de premier. La scurt timp, USR a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

„Nu putem guverna alături de un premier care îl demite, unilateral, pe ministrul Stelian Ion doar pentru că nu a acceptat să cedeze șantajului. Nu putem merge mai departe cu un premier care guvernează fără un minim respect pentru acordurile de coaliție”, spunea USR într-un comunicat de presă, după ce toți miniștrii partidului și-au dat demisia din Guvern.

Refuzul de a guverna în 2024

USR a fugit de guvernare de mai multe ori, iar fraza lui Barna, din 2019, rămâne celebră în politica românească:

„Ieșirea din criză nu este mandatul USR. Ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban a obiectivelor noastre. Obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritatea”, spunea Barna în 2019, când USR a refuzat să intre la guvernare alături de PNL.

USR a mai refuzat guvernarea și în 2024, după alegerile parlamentare. Deși USR-iștii au luat doar 12%, aceștia au fost invitați în coaliția de guvernare, alături de PSD, PNL și UDMR. Doar că Lasconi, Moșteanu, Fritz și alții au căutat motive să refuze guvernarea, sperând că vor câștiga alegerile prezidențiale dacă vor rămâne în opoziție.

„În realitate, documentul transmis astăzi de USR sub forma unui ”to do list” fără a fi și argumentat în cadrul coaliției reprezintă, din păcate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare și de a nu-și asuma răspunderea într-un moment dificil pentru țară”, spuneau PNL, PSD și UDMR într-un comunicat comun.

România avea aceleași probleme în decembrie 2024 cum are și acum. Situația economică sau problemele de credibilitate pe scena internațională nu au apărut în 2025. USR a fugit de responsabilitate anul trecut, pentru a obține un capital electoral. Interesul partidului a fost mai important decât problemele României.

Ce ministere ar putea cere USR în 2025

După doar 5 luni, USR vrea să guvernze cu cei pe care i-a refuzat în 2024. Viitorul Guvern depinde de decizia PSD. Chiar și un guvern minoritar format din PNL, USR, UDMR și minorități va avea nevoie de voturile PSD în Parlament. Dar în același timp, actuala coaliție de guvernare poate continua fără USR.

„Adică doar cu PSD e o majoritate pro-europeană în Parlament. Asta înseamnă că doar cu voturile PSD în Parlament se pot face reformele la care se așteaptă cetățenii. Doar cu PSD putem lua măsurile care controlează deficitul mare”, a spus Dominic Fritz, fiind deja sigur că USR va guverna.

Președintele României nu are niciun rol în formarea coalițiilor din Parlament, iar Nicușor Dan trebuie doar să invite partidele la consultări, unde va fi informat de cei care dețin majoritatea parlamentară. Președintele nu poate propune premier pe cine vrea el, ci pe candidatul care are cele mai mari șanse să obțină votul Parlamentului, a decis Curtea Constituțională. Klaus Iohannis a așteptat 5 ani până când a desemnat un premier din PNL.

USR a obținut 12% la alegerile parlamentare din 2024, însă vorbește de parcă ar fi obligatoriu să guverneze.

„USR își dorește la guvernare pentru a-l susține pe Nicușor Dan, care are nevoie de un braț și în Parlament”, a declarat Fritz.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, nu poate ocupa funcții în Guvern, deoarece nu are cetățenia română. Astfel, ministerele se vor împărți între colegii săi, cei care au trădat-o pe Lasconi pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan.

USR va încerca să obțină aproape aceleași ministere pe care le-a avut și în 2021, mizând foarte mult pe Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei sau Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Proiectelor Europene. În funcție de negocierile cu celelalte partide, USR-iștii ar putea să-și îndrepte atenția și către Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Energiei. Externele le oferă deschidere pe scena politică internațională, iar Ministerul Energiei are un buget foarte mare și controlează companiile din domeniul energetic.

USR
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eșecuri multe, reforme zero

USR se promovează ca fiind un partid reformist, însă aceștia nu au reușit nici măcar o reformă în propriul partid. Aceiași lideri s-au menținut la putere și când e vorba de funcții importante sunt primii care se autopropun.

Dan Barna a pierdut alegerile prezidențiale în 2019, nu a fost capabil să gestioneze guvernarea din 2021, însă a fost răsplătit de partid cu funcția de europarlamentar, unde câștigă circa 10.000 de euro pe lună.

Vlad Voiculescu continuă să fie liderul USR București, deși filiala a pierdut două primării de sector la alegerile locale din 2024 și nu a reușit să facă majoritatea în Consiliul General. Cătălin Drulă a dus partidul spre un dezastru la alegerile locale de anul trecut, iar în 2025 își începe campania pentru Primăria București. Totodată, Drulă poate reveni și la Ministerul Transporturilor, dacă nu va obține susținere pentru primăria capitalei.

Președintele USR a devenit un președinte cu rol onorific, pentru că deciziile se iau în Biroul Național, unde majoritatea e decisă de cei responsabili pentru numeroasele eșecuri politice. Biroul Național al USR a ajuns chiar în situația de a-și trăda propriul președinte în campania pentru alegerile prezidențiale. Marea trădare organizată de Fritz-Moșteanu-Nicușor Dan va rămâne în istoria politicii românești, mai ales că Lasconi a luat sub 3% și USR nu va primi de la AEP banii pe care i-a cheltuit în campanie.

În timp ce USR vorbește despre reforme în România, observăm că partidul defilează aproape cu aceiași lideri de 8 ani, deși au suferit numeroase înfrângeri politice. Aceiași lideri USR care au refuzat guvernarea în 2019, care au rupt guvernarea în 2021, care au refuzat din nou guvernarea în 2024, acum vor să guverneze România și promit reforme.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: