Peste 90% dintre mostrele analizate din 12 fructe și legume conțin reziduuri de pesticide potențial periculoase, conform unui raport întocmit de „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce 2025”, publicat de organizația americană Environmental Working Group (EWG).
Clasamentul anual al produselor cu cele mai multe pesticide, cunoscut sub numele de „Dirty Dozen” (Cele Doisprezece Murdare), este bazat pe cele mai recente date guvernamentale privind produsele. Fruntașul clasamentului: spanacul, arată Antena 3 CNN.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a precizat că spanacul ocupă primul loc, conținând cele mai multe pesticide raportate la greutate, urmat de căpșune, kale, struguri, piersici, cireșe, nectarine, pere, mere, mure, afine și cartofi. Dintre acestea, murele și cartofii sunt nou-intrați în clasament.
Alexandru Cîrîc, a explicat, la Antena 3 CNN care este situația la noi în țară și ce alimente conțin mai multe pesticide.
„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți.
De multe ori, suntem tentați să cumpărăm aceste verdețuri de la marginea drumului, din locuri necontrolate. O bătrânică ce ne vinde niște leuștean sau pătrunjel nu înseamnă că știe să-l cultive și că are respect față de cel care îl va mânca, față de consumator.
De foarte multe ori, cei care cultivă în gospodărie acest fel de de produs au două loturi, unu pentru consum propriu și unu pentru vânzare, iar cel pentru vânzare este totdeauna stimulat cu tot felul de substanțe pentru a fi cât mai aspectuos. Dacă ne uităm, nu mai distingem pătrunjelul de leuștean. Cât de frumos și cât de mare este frunza.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News