Ziua și protestul. Ministerul de Finanțe are termen de 3 zile pentru demararea procedurii de conciliere

Sursă foto: Facebook / Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii

Sindicaliștii din administrațiile fiscale din țară continuă protestele spontane. Aceștia reacționează la declarația făcută de Kelemen Hunor cum că angajații din Finanțe s-ar opune digitalizării.

Sistemul fiscal românesc a fost nefuncțional și în dimineața zilei de marți. În multe sedii ANAF din țară au fost organizate proteste, iar la unele sedii, ghișeele au fost închise. „Protestele continuă și azi în majoritatea județelor. E nevoie de perseverență și încredere. Minciuna iese la iveală mai devreme sau mai târziu!“, au anunțat reprezentanții SED LEX“.

Replică pentru Kelemen Hunor

De asemenea, reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe au făcut și o precizare referitoare la declarațiile lui Kelemen Hunor potrivit cărora funcționarii publici din finanțe se opun digitalizării. Bugetarii declară că nu au blocat niciodată digitalizarea deoarece aceasta le-ar asigura timpul necesar pentru a se ocupa „de activitățile importante, și nu să aștepte 3 ore deschiderea unei aplicații“.

SED LEX susține că „declarația este una superficială în condițiile în care Hunor a făcut parte mereu din Guvern, dar cu bună știință a subfinanțat sistemul fiscal și nu a alocat fondurile necesare digitalizării“. Finanțiștii mai spun și că oamenii politici au protejat indirect interesele marilor companii care își maximizează profitul și nu plătesc impozite.

Pregătiri înainte de grevă

Într-o postare făcută pe o pagină de socializare, reprezentanții SED LEX au anunțat că notificările privind declanșarea conflictului colectiv de muncă au fost trimise către Ministerul de Finanțe. În următoarele zile, MF va trebui să demareze procedura de conciliere dintre Minister și Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe.

„Am depus la MF, ANAF și am transmis pe adresele de mail ale direcțiilor regionale, notificările privind declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivel de grup de unități. De asemenea, am depus la Ministerul Muncii solicitarea pentru conciliere, conform Legii 367/2022 privind dialogul social. În maxim 3 zile lucrătoare Ministerul Muncii trebuie să demareze procedura de conciliere între Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe și Ministerul Finanțelor, aceasta etapă fiind obligatorie înainte de grevă“, a scris sindicaliștii pe pagina de Facebook.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: