Șefa diplomației franceze vrea proiect european împotiva extremei drepte

Sursa foto: Facebook

Ministrul de externe francez, Catherine Colonna, s-a decalarat marţi în favoarea construirii unui proiect european pozitiv şi ambiţios în faţa ascensiunii extremei drepte şi a „populiştilor’” în Europa, într-un discurs în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei franceze, transmite AFP.

„În contexul în care extrema dreaptă îşi ţese pânza în Europa, vom avea responsabilitatea colectivă de a face viabil un proiect european pozitiv şi ambiţios”, a declarat Catherine Colonna. Ea le-a cerut diplomaţilor francezi să facă Europa cât mai concretă posibil şi să demonstreze că abordarea de tipul „fiecare pentru el” este contrară intereselor ţării sale.

„Populiştii ajunşi la putere în Europa nu au încetat să-şi dorească maximizarea veniturilor obţinute într-o Uniune pe care nu demult o voiau făcută de ruşine”, a denunţat şefa diplomaţiei franceze.

În ultimii ani, extrema dreaptă a câştigat teren în Europa. În Italia, Giorgia Meloni conduce din octombrie 2022 o coaliţie guvernamentală dominată de acest curent politic.

Extrema dreaptă şi partide naţionaliste populiste se află, de asemenea, la conducerea guvernelor ungar şi polonez şi fac parte din coaliţiile guvernamentale din Letonia şi Finlanda, susţinând şi activitatea executivului din Suedia.

Şi în alte ţări, precum Franţa, Spania şi Danemarca, are loc o ascensiune importantă a extremei drepte pe scena politică.

„Să nu uităm niciodată să spunem că proiectul european este un proiect politic, un proiect al păcii şi democraţiei, un cadru pentru prosperitatea şi libertatea noastre. Într-o perioadă când războiul a revenit pe continentul european, să nu uităm niciodată care este acest ideal european şi să nu uităm niciodată să vorbim despre el, să îl apărăm, să îl încarnăm. Iată marea miză a campaniei europene care se anunţă”, a accentuat Colonna.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 6 – 9 iunie 2024 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: