Apele Române: Nivelul de salinitate în Târnava Mică şi Mureş continuă să fie variabil, însă există o scădere vizibilă

Sursa foto: Apele Române Mureș

Nivelul de salinitate în râurile Târnava Mică şi Mureş continuă să fie variabil, însă înregistrează o scădere vizibilă, anunţă sâmbătă Administraţia Naţională ”Apele Române”, care precizează că, în ceea ce priveşte analiza clorurilor efectuată pe râul Mureş, după staţia hidrometrică Săvârşin, valorile se încadrează în jur de 250 mg/l, adică în limita de potabilizare, inclusiv la ieşirea râului Mureş din ţară.

Nivelul de salinitate pe râurile Târnava Mică şi Mureş continuă să fie variabil, însă înregistrează o scădere vizibilă, transmite ANAR.
”Specialiştii de la Apele Române – biologi, chimişti şi hidrologi – sunt zilnic în teren. Se prelevează probe pentru analiza parametrilor de calitate a apei (cloruri şi conductivitate).  Reţeaua de monitorizare a fost extinsă de la 14 la 18 puncte pentru analiza clorurilor. În paralel, 9 secţiuni sunt dotate cu echipamente automate pentru măsurători orare ale conductivităţii”, precizează instituţia.
ANAR subliniază că se menţin în continuare valori ridicate ale clorurilor şi conductivităţii în zona prizelor de apă de la Fântânele şi Târnăveni.
Pentru reducerea salinităţii, s-au continuat vineri pompările de apă curată în aval de zona afectată. În funcţie de necesităţi, acestea sunt (re)pornite sau relocate în alte secţiuni.
”Datorită proceselor naturale de difuzie şi dispersie, precum si a diluţiei rezultate din aportul de apă provenit din restul de bazin, valorile încep să se stabilizeze. În zone (râul Mureş), precum Alba Iulia şi Arad, parametrii de conductivitate se încadrează în limite acceptabile. În ceea ce priveşte analiza clorurilor efectuată pe râul Mureş, după staţia hidrometrică Săvârşin, valorile se încadrează în jur de 250 mg/l, adică în limita de potabilizare, inclusiv la ieşirea râului Mureş din ţară”, explică ANAR.
Având în vedere caracterul imprevizibil al fenomenului şi posibila reapariţie a undelor de salinitate, recomandă autorităţilor şi operatorilor de apă: să continue dotarea cu instalaţii mobile de desalinizare; să dispună permanent de rezerve de apă potabilă pentru populaţie; să rămână în alertă pentru posibile variaţii ulterioare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: