Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, în exclusivitate la Puterea Știrilor, că România are șansa să recupereze până la 7 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă propunerea privind prelungirea termenului de implementare cu 18 luni va fi acceptată și de Comisia Europeană, respectiv de Consiliul Uniunii Europene.
Negrescu, care a coordonat în Parlamentul European raportul privind implementarea PNRR la nivelul întregii Uniuni, a explicat că a reușit să introducă trei măsuri-cheie menite să salveze fondurile europene necheltuite:
„Am venit cu trei soluții. Prima – proiectele nefinalizate pot fi transferate pe alte programe europene. A doua – simplificarea procedurii de modificare a planului, ceea ce oferă României o gură de oxigen în renegociere. A treia – prelungirea cu 18 luni a termenului de finalizare pentru proiectele mature”, a declarat eurodeputatul la Puterea Știrilor.
Parlamentul European a aprobat deja această prelungire, cu o largă majoritate: 70% dintre eurodeputați au votat „pentru”, iar inițiativa se află acum pe masa Comisiei Europene.
„Nu putem lăsa școli neterminate, spitale fără echipamente sau IMM-uri fără finanțare. Propunerea noastră cere ca acele proiecte care pot fi finalizate după august 2026 să primească o perioadă de grație. Dacă măsurile sunt implementate integral, România ar putea salva circa 40% din fondurile alocate – adică în jur de 7 miliarde de euro”, a subliniat Negrescu.
El a atras atenția că România trebuie să profite rapid de oportunitatea oferită de această prelungire și să înceapă procesul de fazăre a proiectelor aflate în dificultate, dar aflate deja în execuție.
„Sunt proiecte în România care mai au nevoie de o lună, două sau trei pentru a fi finalizate. Nu de 18 luni. Dar fără acea marjă de timp, riscăm să pierdem sume uriașe”, a avertizat europarlamentarul.
Potrivit acestuia, la nivel european, doar 30% din jaloanele și țintele PNRR au fost atinse până în prezent. În lipsa unor măsuri rapide, din cele 750 de miliarde de euro disponibile în total, ar putea rămâne necheltuite până la 200 de miliarde.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News