Știri din capitalele Europei, 1 iulie

Știri din capitalele Europei/Europa

UNIUNEA EUROPEANĂ

Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, cu două priorități generale: securitatea și competitivitatea. Această sarcină este de obicei o provocare dificilă, dar va fi și mai dificilă ca urmare a incertitudinii și volatilității extreme cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeană, scrie Euronews.

„Europa se află într-un moment decisiv, a declarat prim-ministrul danez Mette Frederiksen în mesajul său de bun venit. Lumea care ne-a asigurat libertatea și ne-a adus prosperitatea nu mai poate fi considerată ca fiind ceva de la sine înțeles.”

Țara moștenește de la Polonia titlul puțin invidiat de „mediator onest”, arbitru între celelalte 26 de state membre, moderând dezbateri complexe și tensionate, elaborând compromisuri dificile și negociind propuneri legislative ]n Parlament.

Pentru danezi, aceasta este a opta oară când preiau președinția rotativă. Reputația lor la Bruxelles de operatori pragmatici, eficienți și cu sânge rece este de bun augur pentru gestionarea diviziunilor acute și adesea insolubile dintre capitale.


Noile date furnizate de Eurostat arată că aproximativ 1,1 milioane de decese pe an în Europa ar putea fi evitate prin politici de sănătate publică mai inteligente, care vizează consumul de alcool și tutun, sau prin îngrijiri medicale de mai bună calitate, conform Euractiv.

Conform noilor cifre din 2022 publicate luni de agenția oficială de statistică a UE, bolile cu cel mai mare risc care afectează persoanele sub 75 de ani în Europa nu sunt cauzate de viruși, ci de afecțiuni cronice.

Agenția a constatat că 386.710 decese au fost cauzate de boli tratabile – care ar fi putut fi evitate prin îngrijiri medicale de înaltă calitate – și că alte 725.625 au drept cauze boli cronice care ar fi putut fi prevenite.

 

BERLIN

În multe părți din estul Germaniei, afișarea simbolurilor naziste nu mai este considerată o provocare. Autoritățile avertizează că tot mai mulți tineri devin radicalizați, potrivit Deutsche Welle.

Extremismul de dreapta și rasismul s-au răspândit semnificativ în orașul Dessau, din landul Saxonia-Anhalt, situat în estul Germaniei. Acest fenomen a devenit vizibil și sub forma graffiti-urilor: svastici, imagini pro-Hitler și sloganuri naziste sunt o imagine obișnuită pe străzi.

A devenit o tendință în orașele și regiunile din Germania, în special în est. Holger Münch, șeful Oficiului Federal de Poliție Criminală, a avertizat în luna mai că autoritățile au observat o „radicalizare a tinerilor cu opinii de extremă-dreapta, unii dintre aceștia organizându-se pentru a comite infracțiuni grave”.

Reunificarea Germaniei de Est și de Vest în 1990 a adus libertăți semnificative locuitorilor din Dessau. Cu toate acestea, ea a fost însoțită de colapsul economic, șomaj în masă și un exod masiv al tinerilor cu studii superioare. Orașul continuă să se micșoreze și în prezent.

 

ATENA

Prim-ministrul grec s-a angajat să investigheze în detaliu modul în care un sistem de cereri frauduloase de subvenții UE a putut funcționa nedetectat în țară timp de ani de zile, recunoscând că scandalul a scos la iveală „inadecvarea statului” în combaterea corupției.

Confruntat cu dezvăluirile potrivit cărora fermieri „falși” ar fi deturnat fonduri agricole în valoare de 290 de milioane de euro, Kyriakos Mitsotakis a declarat luni că va fi înființată o echipă specială care să investigheze „imediat și amănunțit” plățile ilegale, potrivit The Guardian.

Scandalul de amploare a determinat deja demisia a cinci înalți funcționari guvernamentali. Unul dintre aceștia a fost ministrul Migrației, Makis Voridis, fost activist de extremă-dreapta și figură proeminentă în partidul de guvernământ Noua Democrație, care era ministru al Agriculturii în perioada în care se presupune că a funcționat schema frauduloasă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: