Motivul pentru care Ilie Bolojan, proaspăt instalat într-o vilă RAAPPS, riscă să fie dat afară

Sursa foto: Ilie Bolojan

Vila în care a stat președintele Traian Băsescu i-a fost atribuită de RAAPPS premierului Ilie Bolojan. Numai că, surpriză. Curtea Constituțională (CCR) a decis ca fostul președinte să-și recapete toate drepturile retrase ca urmare a deciziei definitive de colaborator al Securității.

Vila se află în cartierul Cotroceni, pe strada Nikolai Gogol, nr. 2. Inițial, a beneficiat de ea fosta soție a lui Petre Roman, Mioara Roman. Ulterior, vila i-a revenit lui Traian Băsescu, dar, ca urmare a deciziei definitive de colaborator al Securității, i-au fost retrase toate drepturile de fost președinte, inclusiv dreptul la locuință, pază și protecție sau indemnizație pe durata vieții.

Marți, CCR a decis ca Traian Băsescu să-și păstreze beneficiile de pe urma calității de fost șef al statului.

„CCR a admis sesizarea conform căreia LEGEA nr. 243 din 8 octombrie 2021, pentru modificarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, este NECONSTITUȚIONALĂ”, spun surse juridice.

Acum, premierul Bolojan ar putea fi nevoit să se mute din locuința recent atribuită de RAAPPS, având în vedere decizia CCR în ceea ce-l privește pe Traian Băsescu.

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost colaborator al Securității, a decis în 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea instanței de fond.

Decizia instanței din 2022 a venit după ce documentele depuse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: