Farmaciștii trag alarma: întârzieri de trei luni la decontările pentru medicamente compensate și gratuite

Sursa foto: freepik

Mai multe asociaţii ale farmaciştilor au tras un semnal de alarmă faţă de situaţia financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierii de până la 90 de zile la plăţile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamente eliberate în regim compensat şi gratuit. Distribuitorii de medicamente se confruntă cu întârzieri similare la plăţile din partea spitalelor.

Astfel, Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România (AFFR), Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE), Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTaP) și Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) semnalează „situația financiară critică în care se află farmaciile din cauza întârzierilor de până la 90 de zile la plățile Caselor de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în regim compensat și gratuit”.

„Distribuitorii de medicamente se confruntă și ei cu întârzieri similare la plățile din partea spitalelor”, mai arată comunicatul de presă.

Ei spun că „întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote îngrijorătoare care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare și funcționare a farmaciilor, iar „farmaciile sunt în situația de incapacitate de plată, cu riscul de a rămâne fără medicamentele esențiale pentru pacienți”.

„Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanțul farmaceutic – farmacie, distribuție, productie. În plus, farmaciile plătesc TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt eliberate către pacient, fără a avea însă nicio predictibilitate asupra termenelor la care vor încasa sumele restante”, spun asociațiile farmaciștilor.

Sursa citată mai spune că toate aceste întârzieri de plată „au un impact puternic negativ asupra stabilității financiare a farmaciilor și distribuitorilor de medicamente, cei mai afectați fiind, în primul rând, pacienții al caror acces la tratamentele salvatoare de vieți poate fi compromis”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: