Reducerea deficitului bugetar excesiv se va face prin trei pachete de măsuri care vor fi adoptate succesiv în următoarele luni, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Primul astfel de pachet va fi adoptat prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament, săptămâna următoare.
Printre măsurile care vor face parte din acest proiect se numără reașezarea TVA pe două praguri, cota generală la 21% și o cotă redusă de 11% (medicamente, alimente, HoReCa), creșterea impozitelor pe dividente de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun, combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026, pensionarii care iau pensie peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate, taxă pe profiturile băncilor și suprataxării câștigurilor din jocuri de noroc.
Toate măsurile anunțate vor intra în vigoare de la 1 august 2025, cu excepția creșterii impozitelor pe dividente care se va aplica de la 1 ianuarie 2026.
VEZI AICI: Ordonanța austerității publicată de Guvern
Cota generală de TVA crește de la 19% la 21%
Premierul Ilie Bolojan a confirmat miercuri, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, că se va majora TVA.
„Vom reașeza TVA la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5%, 11% și 19%. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%”, a anunțat Bolojan.
Cota de 11% vor avea medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică.
O situație specială privind cota TVA vizează industria HoReCa.
„Propunem ca şi industria HoReCa să rămână la acest nivel (de 11% – n.r.) (…) În luna octombrie se va face o analiză… dacă încasările nu vor creşte, atunci şi aceasta industrie are şanse mari ca de la sfârşitul anului să intre la cota ridicată”, a precizat premierul.
Accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%
„O măsură de creştere a veniturilor este cea de creştere a accizelor. E o creştere de bază de 10% care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil şi ţigări”.
Despre accizele la combustibil, Bolojan a adăugat „La combustibil, la motorină, va funcţiona o schemă de restituire parţială a acestei creşteri către companiile care asigură transportul în România, în aşa fel încât acest şoc să fie parţial atenuat”.
Taxarea suplimentară a capitalului
Va fi adoptată o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorare a impozitului pe dividende la 16%. Va fi o taxă suplimentară a profiturilor băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor. Vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc
Pensiile vor fi taxate cu CASS
Creșterea numărului de contributori. Avem peste 6 milioane de contributori și 16 milioane de beneficiari. Cu aceste dezechilibre nu avem cum să asigurăm salarizare bună, servicii. Vor fi două direcții. Aplicarea CASS la pensile mari pentru 3.000 de lei și eliminarea unor excepții ca să creștem numărul de contribuabili la 8 milioane.
La o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% din diferența până la 3000 de lei. Va fi o taxă de 100 de lei.
„Vom propune o măsură temporară ca și anul viitor pensiile și salarile din sectorul public să rămână plafonate. A fost o majorare importantă în 2023 de peste 20% pentru salariile bugetare și de 30% pentru pensii” a spus premierul.
Norma didactică va crește, iar o parte din burse vor fi tăiate
Se va propune creșterea normei didactice cu două ore în preuniversitar și universitar. Acest lucru nu va afecta drepturile salariale, dar va duce la reașezarea numărului de ore. Numărul de ore, azi la plata cu ora care înseamnă peste 30.000 de ore didactice se va reduce la jumătate și statul va face niște economii care vor merge tot la educație
Reforma burselor nu este o măsură populară, dar în ultimii ani a fost o creștere ca nu mai poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Acum trei ani aveam 188 de milioane de lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei, o creștere de zeci de ori
„Am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi cu burse de merit, dar care la bacalaureat iau note de 5 sau 7 sau nu iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu cele două burse: bursele de merit, acordate în număr limitat, iar cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate”, a declarat Ilie Bolojan.
Reducerea cheltuilelor la companiile de stat
„În etapa a doua, vom veni cu completări care țin de elemente importante legate de pensiile speciale, jalon PNRR. Vom face reforma instituțiilor autofinanțate – ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente reducerea subvențiilor – reforma administrației publice locale, reanalizare unor sporuri aplicate în cascasdă.
Avem ministere care au aplicat sporuri de 50% și care practic și-au dublat salariile. Vom actualiza redevențele și vom valorifica mai bine activele statului.
Dacă la finalul anului 2026 se vor constata că direcția pe care mergem se încadrează în estimările asumate, vor putea fi reanalizate măsurile pentru a fi stabilite pe termen lung.
Al doilea pachet îndeplinește jaloane pentru absorbția fondurilor europene și corectează greșeli administrative pentru a pune România din nou pe drumul cel bun și pentru a reda încrederea și speranța cetățenilor.
Taxe mai mari pentru bănci. O suprataxare a câștigurilor din jocuri de noroc
Ilie Bolojan a anunțat măsuri de taxare suplimentară a capitalului, ce includ: „Vom adopta o măsură care va intra în vigoare de la 1 ianuarie de majorare a impozitului pe dividende la 16%”.
Totodată, premierul a precizat: „Vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor.”
În plus, Guvernul va introduce o nouă măsură fiscală: „Vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc.”
Pensiile și salariile rămân plafonate și anul viitor
Premierul Ilie Bolojan a declarat că, în 2026, nu vor avea loc noi majorări de pensii sau salarii în sectorul public. Măsura este una temporară și face parte dintr-un pachet de control al cheltuielilor bugetare.
„A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% în cazul salariilor și de peste 30% în cazul pensiilor. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”, a spus Bolojan.
El a precizat că plafonarea se va aplica doar anul viitor și este necesară pentru a stabiliza finanțele publice.
Reducerea subvențiilor la partide
Ilie Bolojan a anunțat că subvenția partidelor politice va fi redusă.
„Prin rectificarea bugetară veți vedea inclusiv această măsură pe care personal o voi susține (…) în vremurile grele pe care le traversăm, noi trebuie să fim parte în acest efort. (…) Voi propunere o reducere a subvenției pentru partide”, a declarat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a mai anunțat că rectificarea bugetară va fi negativă și nu va putea include bonusurile solicitate de judecătorii CCR.
„Din câte știu este o prevedere trecută în legislația care ține de curte. (…) Ele sunt legale dacă au bani să le dea, dar în contextul actual sunt imorale. (…) Dacă nu au bani cred că s-ar putea încadra în bugetul pe care îl au. (…) Rectificarea bugetară nu poate să fie decât negativă nu avem bani de dat în plus”, a mai precizat Iie Bolojan.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News