Satisfacerea clientelei de partid pare a fi mai importantă pentru politicieni decât reforma companiilor de stat. În urmă cu câțiva ani, PNL și PSD au depus în Parlament două proiecte de lege pentru reducerea numărului de membri în consiliile de administrație ale firmelor de stat și plafonarea indemnizațiilor acestora. De atunci, culmea, tot cele două partide blochează adoptarea acestor legi, îngropându-le prin sertarele de la comisii. Întrețin astfel cu bună știință sinecurile pentru clientela de partid. Deși legea prevede un maxim de 7 membri într-un consiliu de administrație, unele companii de stat funcționează și cu 11. Un nou episod al campaniei Statul la Stat.
Pentru început vă prezentăm un exemplu elocvent. Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții are nu mai puțin de 11 membri. Legea guvernanței corporative impune regiilor și companiilor de stat să aibă în consiliile de administrație maximum 7 membri. CNI funcționează însă după propria-i lege.
În luna martie l-am întrebat pe ministrul dezvoltării Cseke Attila de ce este nevoie de 11 oameni pentru decizii care pot fi luate și de 5!? Răspunsul a fost unul… filosofic.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Cel mai important este ca deciziile să fie bune. Și mai mulți oameni pot să ia decizii bune și mai puțin bune, și probabil și mai puțini oameni pot să ia decizii bune sau mai puțin bune.
Adevăratul răspuns îl aflăm dacă privim cu atenție cine sunt membrii Consiliului de Administrație. Nouă dintre ei sunt politicieni sau rude de politicieni, foști sau actuali demnitari, consilieri personali ai miniștrilor și funcționari din Ministerul Dezvoltării. Mai toți au diverse conexiuni politice.
De ani de zile, politicienii jură că vor rezolva problema, apoi îngroapă totul sub preș
Înmulțiți acest caz cu alte sute de consilii de administrație existente la nivel național și local și veți avea o imagine mai clară a păienjenișului de sinecuri tolerate și perpetuate de partide. De ani de zile, în campaniile electorale, politicienii jură că vor rezolva problema, apoi îngroapă totul sub preș. Aflați sub presiuna deficitului uriaș, liderii politici au reluat zilele acestea tema reducerii numărului de membri din consiliile de administrație ale companiilor de stat și a plafonării indemnizaților acestora.
Ilie Bolojan, președinte PNL, premierul României: Am condiționat aprobarea acestor bugete de stabilirea unor indicatori de performanță fără echivoc, reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, consiliile de supraveghere, plafonarea indemnizațiilor.
Sorin Grindeanu, președinte PSD: Sigur, este inadmisibil ca indemnizația la un Consiliu de Administrație… indemnizația să fie mai mare, mergând o dată, poate de două ori pe lună, să fie mai mare decât salariul președintelui.
Ce nu spun cei doi este că, tocmai partidele pe care le conduc, PNL și PSD, și-au blocat în Parlament propriile legi depuse, pe acestă temă, păstrând astfel privilegiile clientelei de partid.
În 2019, liberalul Florin Roman, a inițiat o lege, asumată de tot partidul, prin care numărul maxim de membri ai unui consiliu de administrație scădea la 5. Proiectul a trecut de Senat după care aceeași politicieni l-au îngropat prin sertarele comisiilor de la Camera Deputaților. Au trecut de atunci șase ani.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News