Criza migrației în UE: spațiul Schengen a mai primit „un cui în sicriu” printr-o decizie a Poloniei

Sursa foto: Pixabay

Libertatea de circulație în UE a primit încă un cui în sicriu, luni, după ce Polonia a devenit cea mai recentă țară europeană care a introdus controale de-a lungul frontierelor comune cu alte state membre. Începând de săptămâna viitoare, Varșovia va începe să aplice controalele la punctele de trecere a granițelor comune cu Germania și Lituania.

Contre între Polonia și Germania

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că se simte obligat să introducă controale la frontieră în special pentru a „reduce la minimum fluxurile necontrolate de migranți peste granița polono-germană”.

Sursa angoasei lui Tusk este regimul de frontieră mai dur introdus de noul cancelar german Friedrich Merz în urmă cu mai puțin de două luni. În baza noilor măsuri, polițiștii de frontieră germani au primit puterea de a opri și de a expulza pe oricine încearcă să intre în țară fără documentele corecte. Poliția federală a primit, de asemenea, puterea de a respinge solicitanții de azil la frontieră, dacă există motive întemeiate.

Contrar acuzației lui Tusk, fluxul de migranți a fost departe de a fi „necontrolat”: potrivit autorităților germane, doar 3.488 de migranți au fost întorși la granița comună a țării cu Polonia. Însă replica lui Tusk vorbește despre tensiunea dintre Germania și Polonia, care crește de ceva vreme, notează publicația The Spectator.

Merz a intrat în cancelaria Berlinului în luna mai, în urma unei campanii electorale marcate de violență, în care dezbaterea privind migrația a izbucnit din cauza retoricii inflamatorii, dar eficiente, a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Peste 3 milioane de solicitanți de azil au intrat în Germania în ultimul deceniu, punând sub presiune elemente cruciale ale infrastructurii sociale a țării, aprinzând mesajele anti-migrație ale AfD și sporind presiunea asupra politicienilor din Berlin.

Măsurile de control par să funcționeze

Predecesorul lui Merz, Olaf Scholz, a fost primul care a dat o lovitură sistemului Schengen atunci când guvernul său a introdus controale „temporare” la frontieră în toamna anului 2023. Aceste măsuri au fost prelungite cel mai recent în februarie anul acesta. Se pare că funcționează: numărul migranților ilegali care au intrat în Germania a scăzut de la un vârf post-pandemie de 127.549 în 2023 la 83.572 anul trecut, autoritățile germane sperând că acest număr va scădea din nou la puțin peste 30.000 până la sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, Merz și-a asumat încă din prima zi a alegerilor promisiunea de a lua măsuri și mai stricte împotriva trecerilor ilegale de frontieră – nu în ultimul rând pentru a demonstra celor aproape unu din patru germani care au votat pentru AfD la alegerile din februarie că preocupările lor legate de migrație sunt auzite.

Legislația lui Merz nu a fost lipsită de controverse – criticii săi susțin că încalcă constituția UE, în timp ce susținătorii spun că doar aplică termenii Acordului de la Dublin al UE, în temeiul căruia solicitanții de azil sunt obligați să caute refugiu în orice țară europeană în care intră prima dată. Germania, desigur, nu are frontiere externe ale UE.

Într-o declarație care va alimenta și mai mult tensiunile cu Polonia, Merz i-a replicat ieri lui Tusk: „În prezent, trebuie să implementăm controale la frontieră, pentru că protecția frontierelor externe ale Europei nu este suficient garantată”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: