Dragoş Anastasiu le transmite bugetarilor concediaţi că au opţiuni: „Numai cine nu dorește, nu muncește”

Sursa foto: Youtube/ captura video

Dezastrul economic e mai mare decât ne aşteptam: datoria României a depăşit 1.100 de miliarde, iar statul se împrumută tot mai greu şi tot mai scump, la o dobândă de peste 7%. În aceste condiţii, măsurile de austeritate sunt tot mai dure. Bugetarii ar putea fi obligaţi să intre o săptămână pe lună în concediu fără plată, adică să câştige cu 25% mai puţin. Şi în Sănătate se anunţă  schimbări radicale. Soţul sau soţia şi-ar putea pierde calitatea de co-asiguraţi şi ar trebui să-şi plătească singuri contribuţiile.

Bugetarii vor rămâne fără mai multe sporturi, iar sindicaliştii se plâng că  doar din tăierea sporului de antenă veniturile scad cu 10%. Dar nu e tot. Angajaţii la stat ar putea fi obligaţi chiar să-şi ia o săptămână de concediu fără plată, dacă situaţia o va impune, a declarat premierul Bolojan. Asta înseamnă că şi-ar putea pierde un sfert din venituri. Şi alte beneficii vor fi tăiate.

Guvernul taie şi indemnizațiile de concediu medical

Pragul de venit până la care bugetarii vor primi indemnizație de hrană și vouchere de vacanță scade la 8.000 lei la 6.000 lei. Angajările la stat rămân blocate și anul viitor, iar sporul de fonduri europene scade de la 50% la 35%. Bugetarii ameninţă cu greva generală. „I-am atras atenția domnului premier că măsurile sunt focalizate numai către lucrători și către pensionari și în condițiile actuale vor fi conflicte sociale din ce în ce mai multe”, a declarat Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa. „Acel spor pe care ni l-a tăiat domnul Bolojan poate să și-l ia și să și-l bage în rucsacul pe care îl are; dacă nu îi încape sporurile pe care ni le-a luat, să își ia un rucsac mai mare”, a declarat Marian Emilian, preşedinte Sindicatul Liber Finanţe Constanţa.

„Ne dorim să fim respectaţi, să avem un salariu decent. Trebuie să fim recunoscuţi ca o instituţie de importanţă naţională”, a declarat Daciana Pahonţu, consilier ANAF. „Suntem în a treia zi de proteste. Ne afectează că pierdem aproximativ 1.000 de lei la venitul lunar”, a declarat Dan Alexandru, lider sindicat Sistemul de Gospodărie a Apelor Arad. Al doilea pachet fiscal, care va fi gata în două săptămâni, va cuprinde concedieri şi reduceri de venituri. Atât în instuţiile centrale, cât şi în primării. „Știu că  nu e un lucru plăcut să-ți pierzi jobul, dar țara asta are atât de multă treabă de făcut. Numai cine nu dorește, nu muncește în România. Dacă noi am intrat într-o logică a lui 10%, 10% în sus, la accize sau știu și eu ce impozite și 10% în jos, la beneficii, la consilii  de administrație. Deja ne facem aproape bine financiar”, a declarat Dragoș Anastasiu, vicepremier.

„Ce pot să garantez este faptul că prin toate măsurile pe care le vom lua, inclusiv pachetul 2, vom încerca ca aceste măsuri să vizeze în mod egal toate zonele, efortul să fie cumulat. Datoria publică în 2021 – 576 miliarde, astăzi prognozăm că va depăși 1.100 miliarde – 58% din PIB”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor. „Veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor, 2026”, a declarat Florin Manole, ministrul Muncii. Guvernul taie şi indemnizațiile de concediu medical. Cele pe perioade scurte de până la 7 zile ajung la 55% din venitul brut, față de 75% în prezent. Un număr mare de români exceptați de la plata contribuției la sănătate de 10% vor fi nevoiți să plătească, altfel își vor pierde calitatea de asigurat. Soțul, soția, copilul sau părinții fără venituri trebuie să depună o declarație și să achite contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime, 2.430 lei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: