Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de guvern

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social s-a reunit, vineri, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de guvern care va începe la ora 15.00, în care se va discuta primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului. Blocul Naţional Sindical, una dintre confederaţiile sindicale, a transmis mai multe observaţii la proiectul de lege privind măsurile fiscale, în care arată că nu se acţionează asupra ineficienţei deloc ci se taxează şi mai mult contribuabilii corecţi.

BNS arată că, în modificarea Codului Fiscal si a Legii 95/2006 nu se acţionează asupra ineficienţei deloc ci se taxează şi mai mult contribuabilii corecţi

”Ne aşteptam la o abordare care să fie echitabil aşezată din punct de vedere al asumării susţinerii. Chiar dacă înţelegem nevoia de a reduce deficitul ne aşteptam ca sarcina să fie asumata echitabil. De 30 ani în România politica fiscală s-a făcut bazându-se pe principiul de unde putem lua repede, uşor şi mult. Aşa s-a preferat şi acum. Excepţiile vor beneficia în continuare de poziţiile lor privilegiate şi drepturile lor vor fi în continuare neatinse, pe principiul că sunt puţini. La fel cum luăm impozite de la cei cu venituri mici şi mijlocii pentru că restul sunt puţini. Asta nu e o abordare sănătoasă”, precizează Blocul Naţional Sindical.

Potrivit BNS, susţinerea deficitului se propune a se realiza prin 4 tipuri de măsuri semnificative: Creşterea TVA, Introducerea CASS pentru pensiile de peste 3000 lei, Reducerea unor drepturi pentru personalul din sectorul bugetar, Îngheţarea cheltuielilor de personal şi a tuturor prestaţiilor acordate din buget pentru anul 2026.

”Se prefera în continuare să nu se realizeze o reformă fiscală reală, s-a preferat calea uşoara pentru Guvern, Măsurile propuse sunt ne-echitabile. Majorarea TVA de la 5 şi 9% la 11%, respectiv cota standard de TVA de la 19 la 21%, îi afectează pe toţi, dar în cea mai mare măsură pe cei cu veniturile cele mai mici. La fel în privinţa accizelor (în special la carburanţi)”, menţionează BNS.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: