Compania de stat în care femeia de serviciu și șoferii au sporuri pentru „complexitatea muncii”

Sursa foto: pinterest

Munca la stat, în special pentru „angajații de partid”, a devenit un „sport național”, mai ales atunci când lângă salariul consistent se așază și mai multe sporuri „dodoloațe”, susțin tot mai mulți reprezentanți ai mediului privat.

La nivelul statului român există o mulțime de instituții publice care în mod legal, dar total imoral, aruncă banii pe sporuri create „din pix” și pe salarii „faraonice”. Potrivit economiștilor, sute de persoane mai mult sau mai puțin cunoscute opiniei publice conduc instituții ale statului, iar în schimbul acelor prestații primesc un salariu mai mare decât cel al premierului și al președintelui republicii.

Printre angajații la stat care primesc sporuri controversate se numără personalul responsabil de curățenie, cel responsabil de pază, plus cel de transport, din cadrul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret. Pe lângă sporul de condiții vătămătoare, angajații primesc și spor pentru complexitatea muncii. În plus, cei angajați în cadrul instituției, din alte departamente, sunt beneficiarii unor sporuri pentru proiecte europene, pentru controlul financiar preventiv, spor de noapte și spor pentru doctorat.

Sporuri pe bandă rulantă, la stat. Ce spun documentele oficiale

Potrivit documentelor oficiale publicate pe site-ul ABA, femeia de serviciu primește un salariu lunar de 5.936 lei brut, la care se adaugă două sporuri, ambele în valoare de 890 de lei brut. Practic, este vorba despre 890 de lei spor pentru condiții vătămătoare de muncă, plus 890 de lei brut pentru complexitatea muncii.

Aceleași sporuri le primesc și paznicii, zugravii, lăcătușii, respectiv tehnicienii din cadrul instituției, menționează Ziarul de Bacău. Directorul instituției beneficiază și el de o mulțime de sporuri. Pe lângă salariul de 11.505 lei brut, încasează 1.500 de lei spor pentru condiții vătămătoare, 1.726 de lei spor de complexitate a muncii, 3.452 lei (30% din salariu) spor de proiect. Astfel, veniturile șefului de instituție trec de 18.000 de lei pe lună.

Venitul lunar poate trece de 50% în cazul angajaților care au doctorat – 950 de lei pe lună. De asemenea, sporul de control financiar preventiv ajunge la 780 de lei, iar sporul de noapte la 600 de lei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: