ANALIZĂ Nicușor Dan, cel mai contestat președinte: scăderea încrederii și încălcarea promisiunilor

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan are cel mai slab început de mandat din istoria democrației românești, după ce a uitat toate promisiunile încă din prima lună și pierde încrederea cetățenilor. Noul președinte se confruntă și cu o criză economică, ceea ce îi va afecta și mai mult mandatul la Cotroceni.

După alegerile prezidențiale din mai, Nicușor Dan avea 71% încredere, potrivit unui sondaj. Noul președinte se bucura de încredere imediat după vot, însă în doar o lună a reușit să piardă aproape 20 de procente.

În luna iulie, doar 53,2% dintre cetățeni declară că sunt de acord cu ceea ce face Nicușor Dan: 29,7% sunt total de acord, iar 23,5% sunt oarecum de acord, potrivit unui sondaj INSCOP. Acțiunile președintelui din ultima lună au făcut ca cetățenii să nu mai aibă încredere în acesta și arată că Nicușor Dan nu și-a respectat promisiunile.

Pe de altă parte, 41,8% dintre cetățeni declară că nu sunt de acord cu ceea ce face Nicușor Dan: 35,9% sunt în total dezacord, iar 5,9% sunt în oarecum dezacord. Analizând datele sondajului, reiese că procentul celor care sunt în total dezacord este mai mare decât procentul celor care se declară total de acord cu Nicușor Dan.

Creșteri de taxe, secretizarea averilor, ascunderea sponsorilor din campanie

Cetățenii au foarte mult motive să fie nemulțumiți cu noul președinte al țării deoarece, în doar o lună, și-a încălcat cele mai multe promisiuni. Nici nu a avut timp să se instaleze la Cotroceni și a dezamăgit o mare parte din societate.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a promis că nu va crește TVA pentru a acoperi deficitul bugetar. Guvernul Bolojan, dirijat din umbră de Nicușor Dan, a mărit toate cotele TVA, iar cota generală va fi de 21% de la 1 august 2025. A avut nevoie de doar o lună pentru a încălca această promisiune cu care i-a amăgit pe cetățeni pentru a-l vota.

„Dacă voi fi președinte, TVA nu va crește în mandatul meu”, a scris Nicușor Dan în campania electorală.

Noul președinte a cheltuit peste 60 de milioane de lei în campania pentru alegerile prezidențiale, însă își ascunde lista cu finanțatori, în condițiile în care nu face parte din niciun partid și a primit donații și împrumuturi atât de mari. Nicușor Dan ascunde numele celor 400 de sponsori care l-au ajutat cu bani, ceea ce este o totală lipsă de transparență și o decizie contrară sloganului „România onestă”, cu care defila în campanie. De asemenea, acești bani vor fi decontați de AEP și cetățenii nu vor afla în buzunarele cui vor ajunge, deși vorbim de fonduri ale statului.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan a cheltuit 60 de milioane de lei în campania electorală: unde s-au dus banii

Noul președinte a uitat și promisiunea referitoare la declarația de avere. Chiar dacă CCR a secretizat declarațiile de avere, Dan a promis că își va publica declarația pe site-ul Administrației Prezidențiale în 15 zile de la preluarea mandatului. A trecut aproape o lună de la acea promisiune și nu arată că ar avea vreo intenție să-și respecte promisiunea.

„Dacă legea interzice ANI să publice, o să o public pe pagina Preşedinţiei, nu e o problemă asta”, a declarat Nicușor Dan, pe 18 iunie.

Mai puțină încredere decât Băsescu sau Iohannis

Nicușor Dan este președintele care și-a dezamăgit cel mai repede propriul electorat, pierzând încrederea cetățenilor. Cu doar 53% încredere, Nicușor Dan are un început de mandat mai slab decât Klaus Iohannis, care în 2014 era la 61% încredere după câștigarea primului său mandat.

Traian Băsescu în 2009, după 5 ani la Cotroceni, avea încredere 50%, aproape cât are Nicușor Dan care abia își începe primul mandat. Traian Băsescu a pierdut foarte multă încredere în timpul crizei economice din urmă cu mai bine de un deceniu. Băsescu și-a asumat multe dintre deciziile fostului guvern Boc, în timp ce Nicușor Dan stă ascuns când Bolojan anunță măsurile de austeritate și speră că nu va fi afectat de valul de nemulțumire. Strategia de a se ascunde riscă să nu funcționeze, ci să provoace și mai multă furie în rândul cetățenilor, pentru că AUR este în creștere în sondaje, în timp ce actualele partide aflate la guvernare sunt în scădere.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: