ECOFIN a venit cu decizia în cazul României. Țara noastră trebuie să prezinte măsurile de reducere a deficitului până pe 15 octombrie.
Decizia ECOFIN, în cazul României
Recomandarea revizuită a Consiliului pentru România, în cadrul procedurii de deficit excesiv (EDP), vine după decizia Consiliului din 20 iunie 2025, prin care s-a constatat că România nu a luat măsuri eficiente ca răspuns la recomandările anterioare ale Consiliului în cadrul EDP. Prin urmare, România trebuie să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru reducerea deficitului până la 15 octombrie 2025 și să pună capăt procedurii EDP până în 2030.
Trebuie să se asigure că rata nominală de creștere a cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4,0% în 2030. Pe 7 iulie, Guvernul României, condus de Ilie Bolojan, și-a asumat răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscal-bugetare. A doua zi, pe 8 iulie, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, prezintă aceste măsuri la Bruxelles, la Ecofin, în reuniunea miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană. În plus, agenția de rating ‘Standard and Poors’ vine la Bucureși, pentru a face evaluări, iar România va afla dacă este retrogradată la categoria ‘junk’.
8 iulie 2025 – România află ce spune Bruxelles-ul după măsurile fiscal-bugetare
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: „Procedura de deficit excesiv a început în 2020. Inclusiv în documentul de prezentare a consiliului de miniștri e menționat lucrul acesta. De mult timp, România trebuia să repare și să corecteze acest deficit. În același timp, România a negociat de două ori traiectorii pentru ieșirea din deficit, ultima oară chiar anul trecut, când s-a negociat o traiectorie pe șapte ani. În sensul acesta, aș zice că România a obținut chiar o victorie anul trecut, pentru că toate vocile care se exprimau pe acest subiect spuneau că nu vom putea negocia această traiectorie.(…)”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News