Cei 3 noi judecători CCR își preiau mandatele în weekend: Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș

Sursa foto: Curtea Constituțională a României

Trei noi judecători încep mandatele de 9 ani la Curtea Constituțională a României sâmbătă, 12 iulie, și duminică, 13 iulie. Mihai Busuioc, propus de PSD și numit de Senat, alături de Asztalos Csaba, propus de UDMR și numit de Camera Deputaților, își încep mandatul chiar sâmbătă, în timp ce judecătorul constituțional numit de președintele Nicușor Dan preia mandatul cu o zi mai târziu.

Pe 12 iulie, vor intra în mandat judecătorii numiți de Senat și de Camera Deputaților. Este vorba despre Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial al PSD, care îl înlocuiește în funcție pe Marian Enache, și de Asztalos Csaba, propus de grupul UDMR din Camera Deputaților.

O zi mai târziu, pe 13 iulie, își va începe mandatul la Curtea Constituțională Dacian Cosmin Dragoș, propus de președintele Nicușor Dan.

La finalul lunii iunie, a fost declanșată procedura pentru alegerea celor trei judecători constituționali care își încheie mandatele: președintele CCR, Marian Enache, judecătorul Attila Varga și judecătorul Livia Stanciu.

Desemnarea lui Mihai Busuioc ca judecător al CCR a fost contestată la Curte de partidul SOS România. Însă, pe 1 iulie, CCR a respins sesizarea privind numirea lui Busuioc, constatând că acesta are o vechime de peste 18 ani în specialitatea studiilor juridice „și, astfel, îndeplinește condiția reglementată de art. 143 din Constituție referitoare la vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică pentru a putea fi numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională”.

Componența CCR și expirarea restului de mandate

Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României (art. 142 din Constituția României).

Judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia pentru o perioadă de 3 ani.

Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții, mai arată Constituția (art. 142).

Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.

Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.

Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (art. 143 și 144 din Constituție).

Își continuă mandatele de judecători la CCR:

  • Simina Tănăsescu – numită judecător de președintele României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (în 2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Mihaela Ciochină – numită judecător de președintele României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Laura Iuliana Scântei – numită judecător de Senatul României (în 2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Bogdan Licu – numit judecător de Camera Deputaților (în 2022), pentru un mandat de 9 ani

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: