Moțiunea de cenzură inițiată de polul „suveranist” împotriva Guvernului este prezentată joi, de la ora 10:00, în plenul Parlamentului. Ca moțiunea să treacă, este nevoie de jumătate plus unu din numărul total de parlamentari – 233 de voturi.
UPDATE 10:52
Ședința de plen în care s-a citit moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii de la AUR împotriva Executivului s-a încheiat. Votul final are loc luni.
UPDATE 10:10
”Imaginaţi-vă următoarea scenă: La un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau si mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi si beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii, iniţiată de 131 de senatori şi deputaţi.
Documentul este citit de senatorul AUR Petrişor Peiu.
–––––––-
Opoziţia a iniţiat acest demers după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.
Pentru a fi finalizată această procedură, sesiunea extraordinară a Parlamentului s-a prelungit până pe 14 iulie, dată la care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură, semnată de parlamentari AUR, S.O.S. România, POT şi neafiliaţi.
Pentru ca luni moțiunea de cenzură să treacă, primul pachet de măsuri fiscale să fie anulat, iar Guvernul Bolojan să fie demis, este nevoie de jumătate plus unu din numărul total de parlamentari – 233 de voturi.
AUR, POT, SOS România plus deputații și senatorii neafiliați ar aduna 153 de voturi, insuficient pentru a da emoții Guvernului.
Totuși, AUR vrea să profite de nemulțumirile PSD-ului în ceea ce privește măsurile guvernului. Unii social-democrați s-ar simți marginalizați, după ce unele propuneri făcute de ei ar fi fost ignorate.
Ce se susține în moțiune
Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că Guvernul „a uzurpat puterea legitimă şi a batjocorit voinţa de reprezentare a poporului român” şi, ca urmare, „trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos şi toxic”.
„Imaginaţi-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau şi mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi şi beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii.
„Aici stă înțelegerea întregului amestec de neputință, nepricepere și rea-voință a regimului coaliţiei care ne conduce din 2019 încoace: PIB-ul a crescut cu 87%, veniturile la buget au urmat aceeaşi traiectorie, crescând cu 90%, dar cheltuielile au crescut mult mai rapid, cu 121%.
Mesajul principal al guvernului Nicuşor Dan-Ilie Bolojan este limpede: „Nu putem echilibra bugetul doar reducând cheltuielile. Trebuie să creştem şi taxele!” Păi ce logică urmează guvernanții? Veniturile la buget au crescut în același ritm cu economia (PIB-ul). În 2018 trăiam cu taxe mult mai mici decât azi. Acum brusc nu mai ajung banii? Răspunsul e simplu: pentru a hrăni risipa guvernamentală.
Și ca și cum nu era de ajuns că guvernele din 2019-2025 au stricat total echilibrul bugetar, iată că au și triplat datoria publică! De la 315 miliarde lei în 2018 la peste 1000 miliarde în aprilie 2025. Un dezastru fără precedent! Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, creşterea rapidă a datoriei a venit la pachet cu altă contra-performanță. Coaliția PNL-PSD-UDMR-USR ne-a „dăruit” cea mai mare dobândă la împrumuturi pe termen lung din UE. Aproximativ 7,5% pe an pentru obligațiuni pe 10 ani. În 2018 era doar 4,5% pentru același produs. Creştere accelerată, bineînțeles.
Evident că măsurile de reprimare fiscală a contribuabililor luate de guvernele Ciucă şi Ciolacu au adus și prăbuşirea creşterii economice, de la 6,1% în anul 2018, la 3,9% în 2019, apoi, după o evoluţie nespecifică în pandemie (-3,7% în 2020 şi – 5,5% în 2021), venind dezastrul: 4,4% în 2022, 2,4% în 2023, 0,9% în 2024 și stagnare pe primul trimestru din 2025!”
Moţiunea trece în revistă, începând cu 2019 până în prezent, măsurile luate de Guvernele aflate la Palatul Victoria.
„Guvernanţii (…) tocmai ne-au servit un nou pachet de creşteri fiscale. Totul pentru un singur scop sacru, să-şi păstreze neatins dezmăţul cheltuielilor pe care ei înşişi le fac cu banii noştri! Nu puteţi voi plăti cât putem noi cheltui. Aceasta este deviza aşa-ziselor reforme ale statului”, afirmă iniţiatorii moţiunii.
Conform acestora, „dacă proasta guvernare ar fi fost sport olimpic, actualii guvernanţi ar fi ocupat în totalitate podiumul ruşinii”, iar „olimpicii la proba de proastă guvernare” vin să ceară românilor să plătească „incompetenţa, excesele de risipă” ale guvernărilor Orban, Cîţu, Ciucă şi Ciolacu.
„Piromanii care au dat foc ţării vin să ne ceară acum şi bani pentru extinctor. Haideţi să luăm pe rând măsurile cinice pe care le impune Executivul condus de Ilie Bolojan prin actualul proiect al Legii austerităţii – o creaţie apărută din neant, fără vreo minimă transparenţă, fără consultare reală, fără vreo urmă de ruşine sau de remuşcare. Guvernul ne-a pregătit un adevărat şoc economic, impus peste noapte, în mijlocul verii, ignorând orice aparenţă de predictibilitate”, se mai susţine în moţiune.
Executivul a avizat vinerea trecută primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, iar luni şi-a asumat răspunderea în Parlament pe acest proiect. Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 şi 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanţi şi ţigări, precum şi introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.
Dacă moţiunea de cenzură va trece, adică dacă va primi votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, atunci Guvernul Bolojan este demis. Dacă aceasta nu va trece, atunci proiectul pe care Executivul şi-a asumat răspunderea este adoptat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News