De peste o săptămână componența comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe este trecută la strict secret. La fel și numele companiilor și valoarea investițiilor analizate. Mai mult, comisia se calcă pe bătături deja cu Consiliul Concurenței pe unele atribuții.
Componența CEISD, o comisie aparent obscură dar care a devenit în nici trei ani de la înființare extrem de importantă, arogându-și aprobarea tuturor investițiilor făcute în România de peste 2 milioane de Euro, a fost trecută la secret.
Oficialii Guvernului susțin într-un răspuns pentru Newsweek România că s-a ajuns la secretizarea numelor celor care fac parte din această comisie din motive de siguranță națională.
“Componența Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) este clasificată, potrivit deciziei prim-ministrului nr. 339 din 2 iulie 2025 (…)
În calitate de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și de partener strategic al SUA și al altor aliați, România are responsabilitatea de a se asigura că există mecanisme eficiente de protecție a securității naționale și de prevenire a riscurilor care pot afecta ordinea publică, reziliența economică și autonomia strategică“, se arată înttr-un răspuns al Biroului de Presă al Guvernului pentru Newsweek România.
Vezi mai jos decizia primului ministru Ilie Bolojan de secretizare a componenței CEISD
Comparații cu SUA, partenerul strategic
În același răspuns, oficialii guvernamentali compară rolul CEISD cu cel al puternicei instituții similare din SUA Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS).
“România a instituit CEISD ca urmare a obligațiilor asumate prin Regulamentul (UE) 2019/452, care a creat un cadru european pentru cooperarea între statele membre și Comisia Europeană în domeniul examinării investițiilor străine.
În același timp, CEISD reflectă angajamentul României de a-și consolida parteneriatele strategice, în special cu Statele Unite ale Americii, OUG 46/2022 realizat cu sprijinul Ambasadei SUA și Department of Treasury al SUA, fiind inspirat de mecanismul de examinare american – Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) “.
Făcute de investitori străini dar și români.
Componența publică până la scandalul preluării EoN România de către MVM Ungaria
De la înființarea acestei comisii, în urmă cu trei ani, și până la undeva în ianuarie 2025, componența acesteia a fost publică. Ce să se fi schimbat între timp?
“Din ianuarie 2025 a fost pusă la secret pentru că s-a considerat că se pune presiune pe membrii acesteia în cazurile sensibile. Cat am fost eu membru al acestei comisii nu am simțit vreo presiune. Din ce știu eu a fost sensibil cazul cu ungurii (n.r. posibila preluare de către compania de stat MVM Ungaria a unei divizii din Transilvania a companiei germane Eon). Nu știu alte cauze”, a declarat sub protecția anonimatului pentru Newswee România un fost membru al acestei comisii.
Ultima componență CEISD disponibilă public i-a avut printre membri pe secretarul general al Guvernului, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, a câtorva ministere dar și ai SRI și SIE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News