Cum se explică măsura interdicției aplicată de România primarului Chișinăului, Ion Ceban, de a intra în țară și în spațiul Schengen? De ce l-a cultivat o parte din establismentul de putere de la București ani de zile pe Ion Ceban? Ce jocuri politice a făcut PSD în Republica Moldova și cine l-a ajutat? Interviu cu Armand Goşu, profesor la Universitatea Bucureşti şi specialist în spaţiul Est, realizat de Expert Forum.
EFOR: Armand Goşu, a venit această ştire bombă: Ion (Iv) Ceban, primarul Chişinăului şi actor politic important în alegerile parlamentare din 28 septembrie, a primit interdicţie de intrare în România şi spaţiul Schengen. Ce e de înţeles din chestia asta, de unde a venit aşa deodată?
Armand Goşu: E greu de spus atâta timp cât n-avem informaţii de la nivelul unde s-a luat decizia. Nu putem decât să speculăm …EFOR: Păi să speculăm atunci!
Goşu: Cea mai vehiculată idee din ultimele ore e aceea că Maia Sandu şi PAS (partidul de guvernare) au obligat Bucureştiul să ia o poziţie clară. Ştim că în primii ani Bucureştiul n-a fost foarte favorabil Maiei Sandu, iar când Plahotniuc şi-a încheiat epopeea la Chişinău în vara lui 2019 au fost lacrimi multe la Bucureşti pentru oligarh. Nici când a ieşit ea preşedinte n-a fost bine primită iar casandrele de Dâmboviţa spuneau că n-are nici o şansă la guvernare, că Maia şi PAS-ul se vor prăbuşi. Dar până la urmă au rezistat iar Bucureştiul a fost obligat s-o accepte ca interlocutor şi să lucreze cu ea, existând perioade în care au cooperat destul de bine. Până ieri, Bucureştiul lucra cu două fiare în foc, cum zicea Stalin: cu Maia, o parte din guvernul României şi din servicii – dar şi cu blocul Alternativa, deci cu primarul Iv Ceban, mai ales PSD şi SIE…EFOR: Deci a existat această fractură: de-o parte PSD-SIE, care l-au plimbat pe Ceban pe la noi, prin primării, l-au dus la Buzău, i-au dat bani de proiecte, Marcel Ciolacu personal s-a afişat cu el etc. Iar partea cealaltă din statul român, pro-Maia Sandu, care să fi fost?
Goşu: Cred că asta ţine mai degrabă de familii politice europene. De exemplu PNL a fost oarecum obligat să facă acest exerciţiu impus din afară, de PPE şi creştin-democraţii germani, cei mai vechi şi loiali susţinători ai Maiei Sandu, încă de pe când ea era în opoziţie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News