Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde

Primaria capitalei
Sursa foto: administratie.ro

Primăria Municipiului Bucureşti a lansat în dezbatere publică Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde (PAOV), un document strategic elaborat în cadrul programului BERD Green Cities. Acesta propune direcţii de dezvoltare durabilă pentru Capitală până în anul 2040, cu accent pe calitatea aerului, transport eficient şi sustenabil, energie verde şi regenerare urbană. Una dintre măsuri, aplicată în multe oraşe euopene, vizează conceptul de Zonă cu Emisii Reduse (LEZ), care presupune reducerea poluării aerului în zonele afectate şi folosirea unor mijloace de transport „mai prietenoase cu mediul”.

Potrivit Primăriei Capitalei, printre măsurile incluse se află şi conceptul de Zonă cu Emisii Reduse (LEZ) – o măsură aplicată deja în multe oraşe europene, care vizează reducerea poluării în zonele cele mai afectate şi încurajarea utilizării mijloacelor de transport mai prietenoase cu mediul, şi nu interzicerea generală a autoturismelor în oraş.

LEZ înseamnă că în Bucureşti, în anumite zone şi pe baza unor analize clare privind calitatea aerului, se vor putea introduce reguli pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi mediul.

Printre măsurile propuse în Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde se regăsesc: flotă de transport public cu emisii zero şi infrastructură extinsă pentru vehicule electrice, zona cu Emisii Reduse (LEZ) şi monitorizarea calităţii aerului, Masterplan VELO pentru mobilitate nemotorizată, dezvoltarea reţelelor Park & Ride şi hub-uri de mobilitate, decarbonizarea sistemului de termoficare şi hărţi energetice de risc, colectare separată a deşeurilor, reciclare şi tratare modernă.

De asemenea, Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde mai conţine modernizarea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea spaţiilor verzi şi regenerare urbană în cartiere dense, precum şi sisteme digitale integrate pentru gestiunea urbană, precizează Primăria Capitalei.

Surs citată menţionează că toate acţiunile propuse în acest Plan vor fi analizate, discutate public şi implementate etapizat, ţinând cont de nevoile reale ale oraşului şi de sprijinul comunităţii.

Punerea în aplicare a unei Zone cu Emisii Reduse (LEZ) este parte din recomandările PAOV şi este stabilită ca măsură de Legea Mobilităţii Urbane Durabile 155/2023.

Planul conţine informaţii potrivit cărora poluarea aerului este una dintre cele mai menţionate probleme de către cetăţenii Bucureştiului şi este în deplină legătură cu traficul aglomerat şi cu apariţia sporadică a incinerării ilegale a deşeurilor la periferia oraşului.

Implementarea proiectelor prevăzute în cadrul PAOV este susţinută de un plan solid de finanţare. Peste 90% din bugetul total estimat va fi acoperit din fonduri europene, prin programe precum PNRR, InvestEU, Horizon Europe şi LIFE. Restul finanţării va proveni din bugetul local şi alte surse externe, inclusiv obligaţiuni verzi, parteneriate public-private şi instituţii financiare internaţionale, precum BERD, informează sursa citată.

Documentul va sta la baza deciziilor privind investiţiile viitoare, fiind corelat cu alte planuri strategice, precum Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, mai precizează Primăria Generală.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: