Bulgaria a decis să scoată telefoanele mobile din ghiozdanele elevilor, în şcoli. În România, multe şcoli le interzic complet, cu excepţia utilizării în scop educaţional.
Guvernul bulgar a aprobat modificări radicale la Legea învățământului preșcolar și școlar, introducând o serie de modificări, care vizează modernizarea sistemului educațional, sprijinirea integrării, promovarea valorilor și îmbunătățirea disciplinei.
Propunerea, inițiată de Ministerul Educației și Științei, urmează să fie supusă dezbaterii Adunării Naționale (parlamentul de la Sofia).
O măsură-cheie este interzicerea la nivel național a utilizării telefoanelor mobile în școli. Se vor face excepții doar în scopuri strict educaționale sau medicale sau în situații de urgență.
Bulgaria scoate telefoanele mobile din şcoli. În România, multe şcoli le interzic complet
Decizia se bazează pe dovezi care arată că utilizarea dispozitivelor electronice în timpul orelor de curs are un impact negativ asupra concentrării elevilor, a performanței academice și a dezvoltării abilităților cognitive, sociale și emoționale, conform Novinite.
În România, în general, utilizarea telefoanelor mobile în școli este reglementată prin regulamente interne ale școlilor, dar și prin regulamente-cadru aprobate de Ministerul Educației.
Regulamentele pot varia, dar, în general, interzic utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în scop educațional, cu acordul profesorului. Multe școli interzic complet utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, inclusiv în pauze.
Această interdicție poate fi stabilită prin regulamentul intern al școlii. Telefoanele mobile pot fi permise în timpul orelor, dacă sunt utilizate în scopuri educaționale, cu acordul profesorului, de exemplu pentru cercetare sau acces la resurse online.
Proiectul de lege de la Sofia introduce şi un sprijin specific pentru predarea limbii bulgare pentru copiii care nu o vorbesc fluent, inclusiv pentru cei care se întorc din străinătate.
Învățarea limbilor străine va fi organizată în două formate. Elevii din clasele 1-7 care necesită ajutor suplimentar vor urma un program accelerat, integrându-se treptat cu colegii lor.
Pentru copiii care nu stăpânesc limba bulgară, vor fi înființate cursuri pregătitoare speciale de limbă. Acolo unde este necesar, repetarea clasei întâi va fi permisă pentru a asigura dobândirea corectă a limbii, care este considerată esențială pentru evitarea detașării pe termen lung și a abandonului școlar.
Tinerii elevi care dau dovadă de potențial în Matematică și Ştiințele naturii vor beneficia de pe urma reformelor. O nouă categorie de școli specializate – licee de matematică și științe naturale – va fi creată.
Aceasta va admite elevi direct după clasa a IV-a. Școlile existente în aceste domenii vor fi reclasificate în mod corespunzător. Odată înscriși, elevii își pot continua studiile în aceste instituții, până la liceu, fără a fi nevoie să se înscrie din nou după clasa a VII-a.
Opțiunile de transfer la alte școli vor rămâne deschise, locurile vacante fiind ocupate prin admiteri suplimentare. Pachetul de reforme abordează și disciplina, prin extinderea autorității profesorilor.
Aceștia vor putea impune o gamă mai largă de măsuri de avertizare, ca răspuns la comportamentul inadecvat al elevilor.
Scopul este de a permite intervenția promptă în problemele recurente, păstrând în același timp mecanismele de sprijin prevăzute de legislația actuală.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News