Eșec al lui Bolojan. Proiectul său de suflet, făcut din fonduri publice, pierde bani pe bandă rulantă

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ilie Bolojan a fost prezentat întotdeauna ca un administrator echilibrat și atent la banii publici. Această imagine a fost accentuată odată cu preluarea funcției de premier într-o perioadă în care România trebuie să treacă prin restructurări și reduceri masive de cheltuieli. Totuși, Bolojan nu a avut numai proiecte care să aducă bani la buget.

Air Oradea, unul dintre proiectele de suflet ale lui Ilie Bolojan din perioada în care a condus Primăria Oradea și mai apoi Consiliul Județean Bihor se dovedește un eșec, dar și o sursă de cheltuieli importante pentru administrația locală.

Conform datelor publice, compania a avut, în 2024, pierderi de aproape 6,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de doar 8,7 milioane de lei. Societatea a chletuit aproape 15 milioane de lei anul trecut, sumă aproape echivalentă cu capitalul său. La cum arată cifrele, șansele ca Air Oradea să mai poată continua activitatea pe termen lung fără injecții de capital din partea autorităților sunt destul de mici.

Compania anunțase anul trecut că a încheiat un parteneriat cu HiSky, împreună cu care urma să opereze 3 zboruri săptămânale către București și încă două către destinații externe. Din diverse motive, unele birocratice, parteneriatul nu s-a manifestat până acum.

Compania Air Oradea a fost înfiinţată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiţii concurenţiale de piaţă, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internaţional Oradea, societatea având ca obiect principal de activitate CAEN 5110 – Transporturi aeriene de pasager. Încă de la înființare, societatea a avut pierderi generând cheltuieli pentru autoritățile locale.

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au lansat, în 27 octombrie 2023, procedura de selecţie a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne şi internaţionale de pe Aeroportul Internaţional Oradea şi negocierea clauzelor Contractului de asociere în participaţiune dintre societatea Air Oradea S.A. şi operatorul economic. Ofertele au putut fi depuse până în 29 noiembrie.

Decizia Air Oradea de a iniţia o asociere cu un operator aerian este justificată din perspectiva creşterii ritmului de dezvoltare economică locală a oraşului Oradea şi judeţului Bihor în ultimii ani, constatându-se astfel necesitatea asigurării accesibilităţii aeriene către Bucureşti şi alte oraşe europene.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: