Reacții și întrebări după întâlnirea ambasadorului israelian la București cu liderul AUR

Memorialul oficial al Holocaustului din Israel, Yad Vashem, are anumite așteptări de la George Simion, mai exact patru puncte cruciale pe care liderul AUR trebuie să le atingă în declarațiile viitoare, potrivit unui document consultat de Jerusalem Post.

Între timp, Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, arată într-un comunicat că ambasadorul israelian la București tocmai a validat o formă de amnistie pentru politicienii extremişti, xenofobi şi antisemiți.

Remus Pricopie anunță că SNSPA începe consultări cu partenerii academici din Israel pe această temă pentru a se ajunge la o poziție instituțională a universității.

Informația din Jerusalem Post vine după ce George Simion s-a întâlnit luni, la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel.

Deși Yad Vashem nu a comentat public întâlnirea, a transmis dezaprobarea sa atât Ministerului de Externe, cât și ambasadorului israelian în România, din cauza îngrijorărilor legate de comportamentul anumitor membri ai Partidului AUR, scrie Jerusalem Post care a și prezentat punctele ce trebuie atinse de liderul AUR.

Potrivit Jerusalem Post, Yad Vashem a participat anterior la discuții despre o potențială vizită a lui Simion și a subliniat patru așteptări cruciale pentru orice angajament cu liderul român.

„Ambasada noastră de la București a solicitat punctul nostru de vedere cu privire la viitoarele declarații ale unui lider politic român cu privire la Holocaust și antisemitism”, se spune într-un document văzut de publicația israeliană.

Acest document a conturat patru principii esențiale pentru orice declarație viitoare.

În primul rând, ar trebui să existe o recunoaștere și o acceptare a responsabilității pentru Holocaustul evreilor români.

În al doilea rând, trebuie abordat genocidul inițiat și executat de România, în timpul căruia au pierit sute de mii de evrei. Acest lucru include mențiuni specifice ale masacrelor conduse de români.

În al treilea rând, o condamnare a antisemitismului, recunoașterea existenței acestuia în România și adoptarea definiției antisemitismului de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Aceasta include o denunțare clară a criminalilor de război, precum Ion Antonescu, care a jucat un rol semnificativ în Holocaustul din România, se arată în document..

În al patrulea rând, george Simion trebuie să susțină în mod explicit poziția educațională a guvernului român cu privire la Holocaust și să contracareze orice remarci disprețuitoare recente ale membrilor de partid, cum ar fi cele care minimalizează Holocaustul ca fiind o „chestiune minoră”.

Surse din cadrul Yad Vashem au dezvăluit Jerusalem Post că declarațiile lui Simion nu au satisfăcut pe deplin cerințele, menționând că „au abordat doar parțial principiile sugerate”. Singura chestiune pe deplin acceptată de Simion ar fi fost să aibă o poziție critică la adresa antisemitismului, susțin aceleași surse.

Pe de altă parte, Centrul Simon Wiesenthal (SWC) din Israel a criticat întâlnirea, spunând că unii lideri ai AUR glorifică mișcarea fascistă românească Garda de Fier, responsabilă de uciderea a numeroși evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Directorul Centrul Simon Wiesenthal din Israel  și istoric al Holocaustului a catalogat întâlnirea dintre ambasadorul israleian la București și liderul AUR ca fiind „un precedent problematic”.

Acesta a explicat pentru Jerusalem Post că prezența unor lideri din cadrul AUR care glorifică ucigași de evrei și neagă rolul României în Holocaust este profund îngrijorătoare: „Guvernul nostru a trecut adesea cu vederea denaturările Holocaustului în Europa de Est. În timp ce Simion ar putea să nu fie problema principală, partidul său este, fără îndoială”.susține specialistul.

Reacții de condamnare vin și din țară. Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), critică, într-un comunicat, întâlnirea ambasadorului Israelului cu George Simion și anunță  că SNSPA începe consultări cu partenerii academici din Israel pe această temă.

”Întâlnirea Ambasadorului cu politicianul de factură legionară George Simion este o greşeală strategică. Din păcate, ambasadorul Azar tocmai a validat o formă de amnistie pentru politicienii extremişti, xenofobi şi antisemiți. Condiția imaculării este semnarea unui comunicat în limba engleză, al cărui text, evident, este în conflict direct cu toate gesturile politice nedemocratice de pânâ acum ale preşedintelui AUR”, se arată în comunicatul semnat de Remus Pricopie.

Ambasada Israelului la București a reacționat după criticile din spațiul public și susține că întâlnirea „a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului” și este „o șansă” pe care o acordă „pentru a începe un dialog constructiv, și nu o cartă albă”.

Citește mai mult pe rfi.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: