Cine sunt cei 3 oameni de afaceri care l-au finanțat pe Nicușor Dan cu peste 2 milioane de lei în campanie

Sursa foto: Inquam Photos/ Tudor Pană

Trei oameni de afaceri au finanțat cu peste 2 milioane de lei campania electorală a președintelui Nicușor Dan, doi dintre aceștia fiind extrem de cunoscuți.

Pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale, echipa prezidențială a cheltuit 20,5 milioane de lei, a declarat luni președintele Nicușor Dan, precizând că a luat 20,2 milioane de lei împrumut de la 111 persoane.

„În precampania prezidențială din 2025 donațiile au fost de 9,5 milioane de lei. Cheltuielile au fost de 7 milioane de lei. Rezultă o diferență de 2,5 milioane de lei”, a explicat Nicușor Dan. Din cele 9,5 milioane, peste 6,5 milioane au fost colectate prin 18.700 de donații online, provenite de la aproximativ 15.800 de donatori unici. Sumele individuale au fost sub 5.000 de euro.

Au existat și contribuții importante, în limita maximă permisă de lege: 810.000 de lei din partea lui Dan Ostahie și a soților Măriuca și Florin Talpeș. Aurel Iancu a contribuit cu 500.000 de lei, Ana Maria Mihai cu 250.000, iar o persoană a donat 485.000 de lei alegând să rămână confidențială, detaliile fiind disponibile doar autorităților statului.

Soții Talpeș – matematicieni de profesie, fondatori ai Softwin

Soții Măriuca și Florin Talpeș, matematicieni de profesie, au debutat în mediul de business prin fondarea companiei Softwin în 1990, prima firmă de pe piața românească de software certificată ISO 9001, apoi AntiVirus eXpert (AVX). În 2001, afacerea s-a transformat în ceea ce este astăzi Bitdefender. În 2004, Bitdefender ieșea în afara României cu primele birouri în Statele Unite ale Americii, Germania și Regatul Unit. De-a lungul timpului, și-a consolidat prezența și afacerile, iar în 2007 fondul de investiții Axxess Capital, sub conducerea românului Horia Manda, tot matematician, a cumpărat 7% din acțiunile Bitdefender pentru șapte milioane de dolari.

La 10 ani distanță, un alt fond de investiții, Vitruvian Partners, a achiziționat o participație de 30% în companie, pentru aproximativ 180 de milioane de dolari. La momentul respectiv, valoarea producătorului de soluţii de securitate informatică era evaluată la 600 de milioane de euro, iar cei doi fondatori își păstrau pachete majoritare de acțiuni. Tot în 2017, Bitdefender a preluat compania franceză Profil Technology, iar la un an distanță a efectuat două achiziții suplimentare – SMS eTech din Australia și RedSocks Security BV din Olanda. În prezent, compania deține birouri în întreaga lume.

În 2023, soții Talpeș au înființat Bitdefender Voyager Ventures, specializată în investiții în early-stage cybersecurity startups, cu accent pe continentul european, controlată integral de Bitdefender Holding BV (Olanda). Compania fondată de soții Florin și Măriuca Talpeș a intrat în ultima perioadă într-o nouă fază, concentrându se pe folosirea capitalului acumulat pentru a finanța achiziții strategice. În 2023, a achiziționat Horangi Cyber Security din Singapore, marcând începutul unei strategii de extindere prin fuziuni și achiziții. „2023 a fost un an în care am accelerat componenta de M&A (fuziuni și achiziții) și vom vedea asta întâmplându-se și în 2024, tocmai bazat pe profitul pe care îl avem, fiind o companie care generează cash, iar cash-ul îl reinvestim în primul rând în M&A”, declara Florin Talpeș, pentru Forbes.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: