Sondaj INSCOP: Cei mai mulți votanți AUR se declară persoane religioase, cei ai PNL merg cel mai des la biserică

Sursa foto: Freepik

Un sondaj INSCOP Research arată că 85% dintre români se consideră persoane religioase, iar votanții AUR sunt cei care se declară cel mai frecvent credincioși. În același timp, votanții PNL sunt cei care merg cel mai des la biserică, mai arată datele sondajului.

85% dintre români se consideră persoane religioase, în timp ce 14% spun că nu, iar 1% nu știu sau nu răspund, potrivit barometrului Informat.ro INSCOP Research.

Se consideră persoane religioase în special: votanții AUR (97%), persoanele cu studii primare (97%) și locuitorii din mediul rural (93%).

Persoanele cu studii superioare (30%), votanții USR (36%), tinerii sub 30 de ani (23%) și locuitorii din București (29%) și din urbanul mare (22%) declară într-o proporție mai mare decât restul populației că nu se consideră persoane religioase.

Votanții PNL merg mai des la biserică

7.6% dintre respondenți declară că merg la biserică de mai multe ori pe săptămână, 23% că merg o dată pe săptămână, iar 17.1% cel puțin o dată pe lună. 25.4% dintre cei chestionați spun că merg la biserică doar la marile sărbători, în timp ce 19.4% merg foarte rar, iar 6.8% niciodată. Ponderea non-răspunsurilor este de 0.7% din total eșantion.

Merg de mai multe ori pe săptămână la biserică în special: votanții PNL, persoanele între 18 și 29 de ani și persoanele cu studii primare.

Se duc la biserică o dată pe săptămână mai ales: votanții PSD și AUR, persoanele cu studii primare și locuitorii din urbanul mic.

Persoanele între 30 și 44 de ani și angajații la stat frecventează cel puțin o dată pe lună biserica.

Bărbații, locuitorii din București și angajații la stat merg doar la marile sărbători într-o măsură mai mare decât restul populației.

Se duc foarte rar la biserică mai ales: votanții USR, persoanele cu studii superioare și locuitorii din București și din urbanul mare. Printre categoriile care spun că nu merg niciodată la biserică se regăsesc în procente mai ridicate decât media votanții USR și locuitorii din București.

Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025, prin intermediul chestionarului telefonic. Columul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: