În timp ce guvernul Bolojan face austeritate cu studenții, pensionarii și mamele, directorii de la Romgaz își acordă bonusuri de milioane de lei. Romgaz este controlată de Ministerul Energiei și este cea mai importantă companie de pe piața de gaz din România. Chiar dacă cetățenii plătesc din ce în ce mai mult pentru facturi, Romgaz a avut o cifră de afaceri în scădere, dar asta nu i-a împiedicat pe directori să-și acorde bonusuri.
Salarii de 50.000 lei net/lună
Romgaz are 3 directori: directorul general Răzvan Popescu, directorul general adjunct Aristotel Jude și directorul economic Gabriela Trânbițaș.
Directorul general și directorul general adjunct au salarii de 50.000 de lei net/lună, adică 10.000 de euro care intră direct în buzunarele lor. Raportul de Remunerație al Romgaz arată că, în 2024, fiecare a avut o remunerație fixă netă de 601.224 lei.
Gabriela Trânbițaș a avut o remunerație fixă netă de 501.208 lei în anul 2024, adică circa 41.500 de lei pe lună, echivalentul a 9.000 de euro pentru fiecare lună de muncă.
Salariile directorilor Romgaz sunt de 20 de ori mai mari decât salariul minim pe economie. Răzvan Popescu și Aristotel Jude câștigă singuri cât 20 de muncitori cu salariul minim.
Bonusuri de 5 milioane de lei pentru 3 directori
Deși au salarii foarte mari, directorii de la Romgaz și-au acordat bonusuri de milioane de lei pentru rezultatele economice din 2024, care au fost mai slabe decât în 2023. Bonusurile ar trebui să răsplătească performanța, dar în cazul Romgaz observăm că directorii sunt răsplătiți și când scade cifra de afaceri.
Răzvan Popescu și Aristotel Jude au avut fiecare un bonus de 2.055.456 de lei brut. Fiecare a primit 2 milioane de lei sub formă de remunerație variabilă brută provizionată pe baza unor indicatori de performanță. Gabriela Trânbițaș a avut un bonus de doar 856.440 lei pentru anul 2024.
În total, pentru bonusurile celor 3 directori, Romgaz a plătit 5 milioane de lei, într-o perioadă în care Guvernul spune că vrea să elimine risipa din banii statului și îi pune pe pensionari să plătească CASS.
3,1 milioane de lei pentru membrii CA neexecutivi
Romgaz a fost generoasă și cu membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrației. În total, Romgaz are 7 membri în CA, dar Aristotel Jude nu este plătit pentru această funcție, el fiind deja director general adjunct.
Cei 6 membri neexecutivi plătiți au primit în total 2 milioane de lei bonus. Fiecare a primit o remunerație variabilă brută de 328.536 de lei. Totodată, aceștia au și o remunerație fixă netă de 192.182 lei. Remunerațiile fixe nete ajung la suma totală de 1,1 milioane de lei. Pentru cei 6 membrii CA neexecutivi, Romgaz cheltuie 3,1 milioane de lei cu remunerație fixă și variabilă.
Lista lungă de beneficii
Pe lângă salariile și bonusurile uriașe, persoanele din conducerea Romgaz mai au și multe alte beneficii.
Directorul general are la dispoziție o mașină, un șofer, o asigurare plătită de Romgaz pentru răspundere profesională, locuință de serviciu (inclusiv cheltuielile de folosință/întreținere), decontarea cheltuielilor de deplasare, indemnizație de deplasare de 30% din indemnizația lunară fixă/zi lucrătoare, telefon, laptop și alte dispozitive electronice. De aceleași beneficii se bucură și directorul general adjunct și directorul economic.
Membrii Consiliului de Administrație al Romgaz au, la rândul lor, o serie de beneficii: cazare, diurnă, transport plătite de companie; telefon, laptop, autoturism; plus o asigurare de răspundere profesională.
Cifra de afaceri, în scădere
Conducerea Romgaz ar trebui să primească bonusurile în funcție de performanțele economice, însă situația companiei arată că cifra de afaceri este în scădere.
În 2024, Romgaz a avut o cifră de afaceri de 7,93 de miliarde de lei, mai mică cu 11,9% comparativ cu 2023. Profitul net a fost de 3,21 de miliarde de lei, mai mare cu 15%, dar această creștere se datorează faptului că Guvernul a renunțat la taxa de solidaritate pe care a aplicat-o în alți ani.
Veniturile din vânzarea gazelor naturale au scăzut cu 15,23% în 2024, față de anul precedent, iar veniturile din vânzarea de energie electrică au scăzut și ele cu 7,72%. Anul trecut, Romgaz a înregistrat o scădere a veniturilor de 1 miliard de lei.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News