Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un buget istoric al Uniunii Europene de 2 trilioane de euro. Într-o intervenție în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a explicat ce riscuri și provocări implică acest plan pentru România.
„Comisia Europeană a venit cu o propunere de buget după perioada 2028, pentru următorii șapte ani. Este adevărat că suma este uriașă, 2 trilioane de euro, dar include și plata unor datorii acumulate când Europa s-a împrumutat pentru mecanismul de redresare și reziliență”, a explicat Victor Negrescu.
Europarlamentarul atrage atenția că în forma actuală, România riscă pierderi importante:
„Fuziunea dintre fondurile de coeziune și politica agricolă comună riscă să reducă consistent sumele pentru dezvoltarea zonelor rurale, vitale pentru țara noastră. În plus, creșterea promisă a subvențiilor pentru fermierii români este pusă sub semnul întrebării.”
Reforme obligatorii și acces complicat la bani
Negrescu a mai subliniat că noua arhitectură bugetară impune condiționalități suplimentare:
„După modelul PNRR, România va trebui să elaboreze un plan negociat cu Comisia Europeană. În acest plan vor fi incluse reforme, iar dacă nu reușim să le facem, riscăm să nu accesăm banii. Am văzut că nu stăm bine la acest capitol, iar unele reforme impuse s-ar putea să nu fie cele așteptate de cetățeni.”
În plus, Comisia propune comasarea mai multor programe într-un fond european de competitivitate:
„Vor dispărea programele dedicate sănătății, cele pentru zona socială, dar și pentru IMM-uri. Se dorește simplificare, dar se ajunge la o centralizare excesivă și la o lipsă de transparență și predictibilitate. În final, asta înseamnă mai puțini bani pentru România.”
„România trebuie să se trezească”
Negrescu a lansat un avertisment direct către autorități:
„România trebuie să se mobilizeze. Președintele României, responsabil de aceste negocieri, împreună cu Guvernul, trebuie să dezvolte o strategie coerentă. În Parlamentul European am spus clar: nu putem aproba bugetul în forma prezentată. Avem nevoie de coaliții cu alte state nemulțumite. Germania, principalul contributor la buget, a reacționat deja negativ.”
România ar putea pierde miliarde
„În această formă, România nu va ajunge la 80 de miliarde de euro alocate în mod dedicat. Se schimbă logica finanțărilor europene. Va fi mai multă competiție, iar noi trebuie să venim cu proiecte excelente ca să accesăm fonduri pentru competitivitate.”
Europarlamentarul a semnalat și introducerea unor noi taxe europene, precum:
- taxe pe deșeuri electronice,
- taxe pentru multinaționale,
- taxe pe tutun.
„Aceste propuneri nu sunt acceptate de toate statele membre și necesită unanimitate. Din păcate, Comisia și, în special, președinta Ursula von der Leyen nu au tratat cu seriozitate acest subiect. Bugetul trebuia să fie rezultatul unor negocieri ample.”
„Un buget crucial pentru viitorul Europei”
În final, Negrescu a subliniat importanța acestui plan:
„Bugetul european pe termen lung este determinant pentru viitorul Europei. Mă așteptam la o altă atitudine din partea Ursulei von der Leyen, mai ales că a fost salvată recent de la o moțiune de cenzură. Ar fi trebuit să explice cetățenilor de ce sunt necesare aceste schimbări și să dialogheze cu Parlamentul European.”
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News