Ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu, a declarat miercuri seară că nu susţine reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România. Oficialul consideră că o armată profesionistă, bine pregătită şi înzestrată, alături de o rezervă voluntară solidă, reprezintă soluţia optimă pentru asigurarea apărării naţionale.
„Eu cred că nu e nevoie de serviciul militar obligatoriu, cred că e nevoie de o armată profesionistă, bine profesionalizată, bine înzestrată, bine motivată şi, pe lângă asta, o rezervă voluntară consistentă. Şi asta cred că ar funcţiona foarte, foarte bine pentru viitor”, a afirmat ministrul.
În acest context, Moşteanu a vorbit despre importanţa consolidării rezervei de personal, menţionând că în prezent România are aproximativ 4.700 de rezervişti voluntari. Totodată, el a precizat că cifra exactă privind rezerva operaţională nu este făcută publică, întrucât aceasta este o practică generală a armatelor din întreaga lume.
„Rezerviștii voluntari sunt cetățeni români, bărbați și femei, cu domiciliul în România, care îndeplinesc condițiile pentru recrutare și selecție și au încheiat un contract cu Ministerul Apărării Naţionale. Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară”, se arată într-o informare publică a MApN.
Pentru a deveni rezervist voluntar, cetăţenii trebuie să depună o cerere la centrul militar zonal sau de sector corespunzător domiciliului şi să îndeplinească anumite condiţii legale şi criterii de selecţie. Printre acestea se numără: lipsa antecedentelor penale (cu excepţia celor reabilitaţi sau amnistiaţi), neapartenenţa la organizaţii interzise sau incompatibile cu statutul militar, cunoaşterea limbii române, dar şi încadrarea într-un interval de vârstă – între 18 şi 55 de ani pentru cadre militare rezervişti voluntari şi între 18 şi 50 de ani pentru soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari.
„Cetățenii români care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
a) să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte;
b) să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
c) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
d) să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
e) să cunoască limba română, scris și vorbit;
f) să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, pentru cei care optează pentru cadre militare rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 50 de ani, pentru cei care optează pentru soldați și gradați rezerviști voluntari”, se precizează pe site-ul oficial al MApN.
Selecţia este obligatorie pentru toţi cei care doresc să devină rezervişti voluntari, indiferent dacă au efectuat anterior sau nu stagiul militar. Aceasta constă în probe psihologice, fizice şi examinare medicală, iar procedura este stabilită prin ordin al ministrului Apărării Naţionale.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News