Surse: Ministerul Muncii verifică fraude în acordarea pensiilor de handicap

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Update 11:28 Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS), Florin Manole, a declarat vineri că se vor verifica criteriile de încadrare pentru pensiile acordate persoanelor cu handicap, deoarece unele dintre ele ar fi prea permisive, iar în unele cazuri ar fi fost făcute încadrări greșite. Totodată, a adăugat ministrul, va fi introdus un nou sistem de acordare a beneficiilor. 

Manole: „Să vedem dacă apar brusc într-un loc 100 de persoane cu același diagnostic”

Oficialul a mai precizat că se vor analiza și cazurile suspecte, cum ar fi apariția bruscă a unui număr mare de persoane cu același diagnostic și documente emise de același medic. Ministrul a dat asigurări că persoanele cu dizabilități care beneficiază legitim de aceste drepturi nu vor fi afectate.

„Verificăm criteriile, pentru că există unele mai puțin severe, credem că au fost încadrări greșite. Vom avea un nou sistem de acordare a beneficiilor. Să vedem dacă apar brusc într-un loc 100 de persoane cu același diagnostic, cu acte de la acelasi medic. Nicio persoană cu dizabilități care în mod legitim are aceste beneficii nu va avea de suferit,” a precizat Manole.

Știrea inițială:

Ministerul Muncii a început o evaluare a criteriilor în baza cărora sunt acordate pensiile de handicap, în contextul cheltuielilor ridicate și al numărului mare de beneficiari înregistrați, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Potrivit datelor oficiale, în luna iunie 2025, din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) au fost plătite sume în valoare totală de 590.585.417 lei, pentru 928.528 de persoane cu handicap grav, accentuat și mediu.

De asemenea, conform Legii bugetului de stat nr. 9/2025, a fost alocată suma de 10,68 miliarde lei către autoritățile administrației publice locale (AAPL), pentru plata salariilor asistenților personali sau a indemnizației înlocuitoare, ceea ce reprezintă 90% din necesarul estimat în funcție de numărul de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale.

Sursele citate spun că autoritățile vor să verifice eligibilitatea beneficiarilor și să reevalueze criteriile actuale, în contextul suspiciunilor privind eventuale abuzuri sau erori în sistem.

„Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate de handicap, de la acelaşi medic, pentru aceeaşi ”boală”. Există fraudă în sistem şi avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda şi, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au şi de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea şi lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are nişte boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetăţean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap”, a declarat ministrul Muncii, la emisiunea Observator, la Antena 1.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: