Ministerul Finanțelor a publicat recent proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care prevede schimbări semnificative în domeniul impozitării. Printre acestea se numără majorarea cotei de impozit pe dividende de la 10% la 16%, aplicabilă distribuirilor realizate începând cu 1 ianuarie 2026, creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, precum și a cotei reduse de TVA de la 9% la 11%, pentru o gamă mai restrânsă de bunuri și servicii.
Proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare vizează stabilizarea finanțelor publice prin limitarea cheltuielilor permanente și implementarea unor măsuri fiscale și bugetare specifice.
Impozit pe dividende de 16% de la 1 ianuarie 2026
”Se propune majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite între persoane juridice române începând cu data de 1 ianuarie 2026/ prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2026, din considerente fiscal-bugetare.
Se propune majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite/plătite persoanelor nerezidente începând cu data de 1 ianuarie 2026, respectiv după prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2026, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/plătite persoanelor rezidente.
Întrucât din profiturile anului 2025/anului modificat care începe în anul 2025 se pot distribui dividende în baza unor situații financiare interimare întocmite în cursul anului, în baza acestui cadru legal se stabilesc reguli tranzitorii pentru dividendele distribuite, potrivit legii, în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, propunându-se, astfel, menținerea cotei de 10% pentru aceste dividende.”, se arată în proiectul de lege.
Impozit suplimentar pentru instituțiile de credit
Instituțiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
- 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv;
- 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
Prin excepție, pentru determinarea impozitului pe cifra de afaceri aferent perioadei 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv, cota de impozitare de 4% se aplică asupra cifrei de afaceri prevăzută la alin. (2) realizată începând cu data de 1 iulie 2025.
În situația în care în perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv se efectuează operațiuni, potrivit reglementărilor contabile, care determină creșterea/diminuarea elementelor care au fost luate în calculul cifrei de afaceri corespunzătoare perioadei 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, contribuabilii recalculează impozitul pe cifra de afaceri aferent perioadei 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, prin depunerea unei declarații rectificative în condițiile prevăzute de Codul de procedură fiscală.
Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare de către acţionari/asociaţi/investitori.
Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.
În cazul dividendelor/câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor/ asociaţilor/investitorilor până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/câştig se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii.
Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News