La mai bine de două săptămâni de la eliminarea plafonării din energie, guvernanții încă nu știu să le spună românilor cu venituri mici când vor primi ajutorul promis. Cei 50 de lei pe lună, care să-i ajute să acopere o parte din creșterea facturii la curent. Din fericire, furnizorii au mai coborât un pic tarifele, ba unii au venit chiar cu oferte bune pentru cei care au vrut să se mute la alt furnizor. De la 1 august, TVA-ul crește de la 19 la 21% și micile câștiguri rezultate dintr-un tarif, un pic mai bun al furnizorilor, vor fi anulate. Creșterea TVA adaugă facturii câțiva lei în plus.
Platforma pe care românii cu venituri mici se pot înscrie pentru a primi tichetul de energie nu e gata și nici nu va fi prea curând.
„Nici facturile pe luna iulie nu ajung în iulie, ajung în august. Deci noi trebuie să avem pe cât posibil un sistem funcțional în luna august, astfel încât să putem să deblocăm în a doua parte a lunii august sau spre sfârșitul lunii august acest mecanism”, a declarat Florin Manole, ministrul Muncii.
Românii au început deja să primească facturi care includ consum pe iulie, este drept nu pe o lună întreagă ci doar pe câteva zile, astfel încât impactul creșterii de tarife nu este deocamdată mare.
Dar va fi. Milioanelor de români cu un consum mic sau mediu, facturile le vor crește simțitor. Ei au plătit până la 1 iulie 68, respectiv 80 de bani pe kWh. Acum cea mai bună ofertă din piață este în jur de 1 leu pe kWh, iar cea mai mare sare de 2 lei pe kWh. Ce înseamnă acest lucru? De exemplu, un bucureștean, în funcție de ce furnizor are, va plăti pentru un consum de 150 de kWh între 156 de lei și 343,5 lei.
Autoritățile și experții în energie le recomandă românilor să caute cele mai bune oferte pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și să schimbe furnizorul dacă e nevoie.
Furnizorii au început să mai reducă din tarife, iar trendul va continua, spun specialiștii. Dacă înainte de expirarea plafonării, majoritatea ofertelor erau de 1,5-1,6 lei pe kWh, acum cele mai multe oferte sunt în intervalul 1,3-1,5 lei/kWh, cel puțin pentru Capitală.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News