Fermierii români se revoltă: Propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună, o palmă dată sectorului

Sursa foto: Unsplash - Jed Owen

Propunerea Comisiei Europene (CE) privind politica agricolă comună (PAC) pentru perioada 2028-2034 nu este decât „o palmă dată peste faţa sectorului”, care creează o incertitudine inacceptabilă pentru sectorul agricol european, susţine preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

„Propunerea nu este decât o palmă dată peste faţa sectorului. Acest anunţ creează o incertitudine inacceptabilă pentru sectorul agricol european, într-un moment în care se confruntă şi aşa cu provocări mai numeroase şi mai presante ca niciodată. O astfel de reducere ar pune în pericol suveranitatea alimentară a Uniunii Europene, capacitatea sa de a garanta preţuri corecte pentru consumatori şi o remunerare echitabilă pentru producători. Acest anunţ este un semnal deosebit de negativ pentru un sector deja slăbit de crize, iar Asociaţia Fermierilor din România (AFR) consideră că un angajament financiar puternic este, dimpotrivă, necesar pentru a conserva mediul şi a asigura securitatea alimentară şi reînnoirea generaţiilor”, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Botănoiu.

În acest context, AFR solicită Parlamentului European, care s-a pronunţat deja împotriva oricărei reduceri a bugetului agricol, şi Consiliului să respingă această propunere şi „să apere o politică agricolă europeană ambiţioasă”, care să garanteze un viitor durabil pentru agricultură, zonele rurale şi cetăţenii europeni. Conform propunerii prezentate pe 16 iulie 2025 de preşedinta CE, Ursula von der Leyen, fermierii vor putea conta pe 300 de miliarde de euro din fonduri europene ca parte a următorului buget multianual al UE, această sumă fiind mai mică decât ajutorul destinat prin actuala politica agricolă comună.

„Din punctul nostru de vedere, propunerile prezentate de Comisie desfiinţează PAC. Comisia a prezentat propunerea sa pentru un Cadru Financiar Multianual (CFM) pentru perioada 2028-2034, care îşi propune să fie mai simplu, mai flexibil şi „cel mai ambiţios propus vreodată”. Din cele 2 trilioane de euro, fonduri care alcătuiesc următorul buget, o creştere semnificativă faţă de bugetul total al perioadei 2021-2027, doar 302 miliarde de euro vor fi alocate direct pentru a ajuta fermierii. Aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 20% faţă de perioada precedentă (2021-2027) când sectorul agricol a beneficiat de un buget de 387 de miliarde de euro”, a subliniat Botănoiu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: