VIDEO Anunțul momentului – ce schimbări conține pachetul de măsuri pentru reforma sănătății

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat, într-o conferință de presă comună, un pachet de măsuri pentru reforma sănătății.

Principalele declarații:

Ilie Bolojan:

Sistemul nostru de sănătate a cumulat probleme mari în ultimii ani. Sunt două aspecte majore care afectează buna funcționare. Un aspect este creșterea accelerată a cheltuielilor. Cheltuielile care sunt alocate prin CNAS au ajuns la 16% din veniturile din bugetul de stat, față de 11% cât am înregistrat anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere. Avem un buget alocat de 77 miliarde de lei, iar colegii au solicitat o suplimentare. Pentru aceasta ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, o presiune mare pe bugetul de stat.

A doua problema majoră este că această creștere importantă pe componenta de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților.

Aș puncta câteva din cauze. Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiența managerială și administrativă. O bună parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor. Cât mai mult de jumătate de bani îți vin de la Casă nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciilor. Avem cheltuielil salariale disproporționate, avem spitale unde sariile depășeșc 80% din cheltuili. Banii care mai rămân sunt foarte puțini și aceste spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în spitale și nu pentru pacienți. Aceste spitale trebuie să facă o analiză a acestor cheltuielili și să se bazeze pe serviciile oferite pacienților. Sunt servicii umflate și uneori fraude.

„Salarizarea în funcție de performanță”

Avem o lipsă a criteriilor de perfomanță în sistem din punct de vedere al salarizării mediclor. Nu există sisteme care să încurajeze medicii să lucreze în spitale mai multe. Am vorbit de proiecte pilot în care să introducem salarizarea în funcție de perfomanță.

Rogobete: „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber”

Declarații făcute de Alexandru Rogobete:

Eficentizarea sistemului de sănătate nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă că vom lăsa spitalele fără resurse.

Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărult așa cum este el.

Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate, care arată mult mai bine ca majoritatea spitalelor private. În aceeași țară, cu aceeași finanțare și aceeași legislații majoritatea au arătat că se poate.

Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face.â

Îmi e rușine că unii pacienți sunt trimiși să cumpere Algocalmin. Banalul Paracetamol în multe spitale nu există, iar bugetul a crescut semnificativ.

În medicina românească există oameni excepționali care fac mai multe gărzi decât trebuie, care stau peste program ca să-și trateze pacienții. Reformele sunt pentru colegii care la 11-12 părăsesc spitalul public ca să-și vadă pacienții în privat, care își iau concediu ca să meargă în privat.

Sunt peste 30 de măsuri doar în domeniul Ministerul Sănătății, la care se adaugă cele ale CNAS.

Ne dorim să orientăm pacienții spre spitalizarea de zi.

Nu se pune problema restructurării sistemului sanitar, nu vom da pe nimeni afară.

Rata pacienților care pot fi tratați în unitatea medicală în care se prezintă poate fi mult mai mare decât în prezent.

„Avem multe spitale în România care nu pot oferi serviciile de care comunitatea are nevoie”

Astăzi nu există niciun spital public care să aibă contract cu un asigurat privat. Orice sistem gestionat prin monopol nu poate fi eficient. Pe lângă CNAS este nevoie în România să dezvoltăm asigurări private care să vină complementar.

Spitalele nu au mai fost evaluate și clasificate de 20 de ani. Avem multe spitale în România care nu pot oferi serviciile de care comunitatea are nevoie. Ne propunem revizuirea metologiei pentru clasificarea spitalelor în funcție de competență.

Există multe de pacienți care încep tratamentul în unități medicale private, pacienți care din motive obiective medical se complică și sunt tratați 100% din cazuri în spital public care investește în recuperea pacientului sume importante de bani, dar aceste servicii nu sunt decontacte corespunzător de CNAS. Pentru această componentă venim cu o măsură fermă: transferul responsabilității aferente costurilor.

Măsurile din sănătate

Alexandru Rogobete a anunțat deja o serie de măsuri pe care intenționează să le ia în perioada următoare: spre exemplu, medicii care pleacă „la ora 11 -12” de la spitalul public pentru a lucra la privat pot rămâne fără contract de muncă în spitalul de stat.

Rogobete a anunțat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, că se lucrează la indicatori de performanță, iar „modificarile legislative vor duce la desfacerea contractului de muncă”, în cazul medicilor care nu își respectă programul de lucru.

De asemenea, ministrul intenționează ca plata gărzilor pentru medici să se facă în funcție de dificultatea specialității medicale: „Nu poţi compara activitatea medicală pentru unghie încarnată versus o operaţie pe cord deschis”, spune el.

În ceea ce îi privește pe medicii rezidenți care își desfășoară activitatea de rezidențiat în spitale private, aceștia nu vor mai fi plătiți de Ministerul Sănătății, așa cum se întâmplă în prezent, ci de spitalul privat. Modificarea va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Alexandru Rogobete și-a anunțat, de asemenea, intenția să limiteze „practica internărilor nejustificate pentru investigații simple, care ar putea fi realizate în ambulatoriu”. O altă măsură este prelungirea programului în ambulatoriile spitalelor, unde medicii ar urma să acorde consultații în două ture, până seara.

Rogobete își propune, de asemenea, să calculeze performanța spitalelor spitalului prin numărul de pacienţi pe care îi transferă nejustificat. „Altfel spus, putem calcula performanţa spitalului în funcţie de retenţia pacienţilor care se prezintă în acea unitate sanitară.”

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: