Președintele Nicușor Dan a publicat, luni, pe pagina sa de Facebook, rapoartele UE și NATO despre dovezile războiului hibrid purtat de Rusia în țările europene și despre interferențele în alegerile care au avut loc în ultima perioadă.
”Îi îndemn pe cei care încă se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie 2024 din România să citească comunicatele de mai jos. Încercările de implicare a unor forțe statale străine în alegerile din țara noastră din lunile precedente au fost pentru prima oară condamnate în declarații oficiale ale NATO și ale Uniunii Europene. NATO, UE și Marea Britanie confirmă că Rusia desfășoară în statele europene, inclusiv în România, agresiuni de natură cibernetică, manipulare și dezinformare, inclusiv în campaniile electorale”, a spus Nicușor Dan.
El a precizat că ”statul român trebuie să vină cu noi probe, pe măsură ce le descoperă, și ar fi trebuit să prevină ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2024”. ”Dacă vă uitați însă la documentul tehnic publicat de guvernul Marii Britanii prin care dezvăluie acțiuni ale GRU (al patrulea link de mai jos) veți observa că, inclusiv pentru state recunoscute pentru activitatea lor de intelligence, dovedirea unor astfel de interferențe este un proces de durată”, a mai declarat șeful statului.
NATO și UE au condamnat, vineri, atacurile cibernetice ale Rusiei asupra aliaților. Printre țările vizate de astfel de acțiuni se numără și România, despre care aliații NATO spun că a fost ținta Rusiei. „Atacurile cibernetice malițioase ale Rusiei au vizat mai mulți aliați, inclusiv România. Vom continua să colaborăm cu toți aliații și partenerii pentru a contracara aceste acțiuni”, a transmis și MAE român.
Consiliul Nord-Atlantic a condamnat, într-o declarație publicată vineri, „activitățile cibernetice rău intenționate ale Rusiei, care constituie o amenințare la adresa securității Aliaților”,
Potrivit documentului, Estonia, Franța, Regatul Unit și Statele Unite au atribuit recent serviciului de informații militare al Rusiei (GRU) activități cibernetice rău intenționate care vizează mai mulți aliați NATO și Ucraina.
„Reamintim că, în 2024, Germania și Republica Cehă au atribuit individual activități APT 28, care este sponsorizată de GRU. De asemenea, observăm cu îngrijorare că același actor amenințător a vizat alte entități guvernamentale naționale, operatori de infrastructură critică și alte entități din cadrul Alianței, inclusiv din România. Aceste atribuiri și vizarea continuă a infrastructurii noastre critice, cu impacturile dăunătoare cauzate în mai multe sectoare, ilustrează măsura în care amenințările cibernetice și cele hibride mai ample au devenit instrumente importante în campania continuă a Rusiei de destabilizare a aliaților NATO și în războiul de agresiune brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declarația NATO.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News