VIDEO Ion Ceban, un personaj anti-NATO, anti-UE, anti-român, a devenit peste noapte pro-european – Anatol Șalaru

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 21.07

 

 

Interdicția timp de cinci ani de a intra pe teritoriul României, primită de primarul Chișinăului, Ion Ceban, are o mare influență asupra alegerilor parlamentare din septembrie, consideră Anatol Șalaru. Declarațiile Ministerului de Externe al României arată că România are informații documentate despre Ion Ceban, legăturile acestuia cu Călin Georgescu, vizitele sale la Viena.

„Ion Ceban face parte din arsenalul soft al Rusiei care a încercat să-și impună, să-și promoveze agenții în structurile europene. Și prima etapă a fost România. Ion Ceban nu a câștigat alegerile municipale din postura de pro-european. El a venit pe un sol fertil după ce foștii primari nu au performat, a venit cu sprijinul unei largi majorități pro-europene. Și acum, la al doilea mandat, a câștigat alegerile din primul tur datorită sprijinului pro-europenilor, care au constituit undeva 40-50% din totalul de voturi pe care le-a luat. Acum ei sunt foarte deranjați, mai ales serviciile rusești, pentru că agentul lor a fost demascat”, a explicat Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Legat de vizita oficială a lui Ion Ceban în urmă cu ceva timp, la București, alături de fostul premier Marcel Ciolacu, fostul ministru al Apărării din R. Moldova spune că motivul a fost dorința consolidării unui pol care ar putea ajuta PSD-ul.

„Dar Ciolacu a venit la Chișinău și s-a întâlnit cu Ion Ceban. Acesta a mers la București și s-a întâlnit cu Ciolacu, dar în momentul în care a venit informația despre Ceban, lucrurile s-au schimbat. Vă amintesc că anul trecut, înainte de campania electorală, Ion Ceban a venit La Ciolacu cu o delegație de la Chișnău și i-a cerut să-l includă în listele pentru alegerile parlamentare pe un om de-al său de la primărie. Ciolacu i-a refuzat această propunere, a zis nu. Și atunci Ion Ceban a zis: vă descurcați singuri la alegerile parlamentare din Republica Moldova și la prezidențiale. Și a plecat de la guvern, la Călin Georgescu acasă, a discutat cu acesta, s-a întors la Chișinău și a făcut o declarație la ei la partid, a vorbit cu mai mulți oameni care au fost la aceeași audiență și a zis că nu s-a putut înțelege cu Ciolacu, în schimb s-a înțeles cu Georgescu. După asta s-au întrerupt toate relațiile”, a mai spus Șalaru.

Din acel moment, nu mai fost promovate proiecte, nu au mai avut loc investiții. Mai mult decât atât, la zilele orașului Cisinău, 80% din delegațiile invitate din România n-au mai venit anul acesta.

„Întotdeauna l-am criticat și pe Ciolacu și anumiti lideri PSD care au făcut mult rău României și Republicii Moldova, dar în cazul de față Ciolacu nu are nicio vină. PSD-ul l-a sprijinit pe Ion Ceban atât timp cât nu  nu știa cine este. Și am avut și eu o discuție (…) cu ambasadorul Statelor Unite, m-a invitat și m-a întrebat dacă Ion Ceban poate fi atras de partea noastră. Și eu am spus că nu cred, fiindcă este omul care, până în 2019, a declarat că noi vorbim limba moldovenească, omul care în 2014 a fost la Bruxelles și a protestat împotriva semnării acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care a fost unul dintre organizatorii referendumului din Găgăuzia pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus. Deci acest personaj care a fost întotdeauna anti-NATO, anti-UE, anti-român, s-a transformat peste noapte în mare pro-european”, a explicat fostul minsitru al Apărării din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: