Economistul Adrian Negrescu critică modul în care programul tichetelor de vacanță a fost gestionat, susținând că acesta a creat o iluzie de prosperitate în turismul românesc, dar a condus, în realitate, la o criză profundă în industrie.
„Am spus, de nenumărate ori, că tichetele de vacanță au fost ca un măr otrăvit pentru operatorii din turism. Le-au dat senzația că vor avea clienți la nesfârșit, indiferent de dinamica economiei. Hotelierii au speculat acest program social în cel mai greșit mod cu putință, fără să înțeleagă că își taie singuri craca de sub picioare”, a declarat Negrescu.
Potrivit acestuia, creșterea exagerată a tarifelor a făcut ca turismul românesc să devină mai scump decât cel din Bulgaria, Grecia sau chiar Turcia, Italia și Spania. „Hotelierii s-au lăcomit să vândă scump niște camere de hotel în care n-au mai investit de ani de zile. Aceleași hoteluri prăfuite din anii 2000, cu mobilier vechi și servicii îndoielnice”, a subliniat economistul.
Negrescu atrage atenția că litoralul românesc „arată mai rău decât în anii ’90”, iar în plin sezon estival, gradul de ocupare este mult redus față de anii anteriori: „Rezervările sunt cu aproape 50% mai mici decât în anii trecuți. Este pentru prima dată în ultimul deceniu când poți rezerva fără probleme o cameră la mare sau la munte în plin sezon”.
Economistul susține că vina aparține atât hotelierilor, cât și autorităților, care „au creat o bulă speculativă umflată de beneficii, fără să sprijine investițiile și standardizarea în turism”.
În ceea ce privește viitorul programului, Negrescu consideră că tichetele de vacanță trebuie menținute și extinse, dar cu reguli stricte: „Soluția este o reacreditare a unităților hoteliere, astfel încât să poată folosi tichetele doar cei care respectă standarde corecte de calitate. O parte din suma încasată din vouchere ar trebui reinvestită obligatoriu în modernizarea facilităților”.
Totodată, acesta propune ca tichetele să fie integral deductibile, inclusiv în mediul privat, pentru a deveni o soluție fiscală optimă și un instrument real de combatere a evaziunii: „Nu trebuie să reinventăm sistemul voucherelor, ci să îl calibrăm corect și să îi oferim atractivitate fiscală”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News