Angajații din Guvern cer demisia vicepremierului Anastasiu: „Menținerea lui în funcție e o sfidare publică”

Sursa foto: Dragos Anastasiu

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a cerut sâmbătă, într-un comunicat, demisia imediată a vicepremierului Dragoș Anastasiu. „Faptele recunoscute de Anastasiu compromit nu doar imaginea sa, ci și legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare. Prezența sa în Guvernul României anulează orice efort de credibilizare a administrației și pune sub semnul întrebării buna-credință a programului de guvernare”, a mai transmis Sindicatul.

„Situația prezentată în spațiul public cu privire la domnul Michael-Dragoș Anastasiu, viceprim-ministru al României, este una incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții executive la nivel înalt. Recunoașterea explicită, în fața instanței, a implicării sale într-un sistem de mituire sistematică, desfășurat pe o perioadă de opt ani în relația cu ANAF, este incompatibilă cu orice funcție publică, cu atât mai mult cu una de rang guvernamental. Începând cu data numirii în funcție, domnul Michael-Dragoș Anastasiu a fost învestit cu atribuții esențiale pentru buna funcționare a statului.

Conform Deciziei prim-ministrului nr. 336/2025, viceprim-ministrul Michael-Dragoș Anastasiu coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative în domeniul reformei statului și eficientizării activității instituțiilor publice. Cu alte cuvinte, este responsabilul principal pentru restructurarea „ființelor umane” angajate în sistemul public și modernizarea aparatului administrativ, pentru recâștigarea încrederii cetățenilor în funcționarea corectă a instituțiilor publice și pentru eliminarea tocmai a tipului de relații clientelare și corupte în care a fost el însuși implicat ani la rând”, a transmis Sindicatul.

Acesta a mai precizat că „faptele recunoscute de Anastasiu compromit nu doar imaginea sa, ci legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare.”

„Faptele recunoscute de domnul Anastasiu, indiferent de calitatea în care a fost audiat, compromit nu doar imaginea sa, ci legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare. Nu poate exista eficientizare a instituțiilor publice sub conducerea unui om care, vreme de aproape un deceniu, a mituit reprezentanți ai uneia dintre cele mai importante instituții de control fiscal din România. Nu poate exista reformă autentică a statului dacă ea este gestionată de cineva care a subminat în mod activ și conștient tocmai mecanismele legale ale acestuia”, a mai transmis Sindicatul.

„Menținerea lui Anastasiu în poziția de vicepremier e o sfidare publică”

Totodată, atrage atenția că „lipsa unei reacții instituționale ferme până în acest moment adâncește ruptura dintre cetățeni și administrație”.

„Într-un moment în care România are nevoie de coerență, încredere și transparență în actul guvernării, menținerea dlui Michael-Dragoș Anastasiu în poziția de viceprim-ministru este o sfidare publică. Reforma statului nu poate fi delegată unui om care a contribuit, prin faptele sale, la deformarea atribuțiilor legale ale instituțiilor statului și la perpetuarea unor rețele de complicitate fiscală. Orice încercare de reformă autentică devine lipsită de credibilitate, atâta vreme cât este coordonată de o persoană care a demonstrat că poate cumpăra tăcerea și pasivitatea instituțiilor de control. O astfel de conduită nu poate fi trecută cu vederea, justificată prin „contextul vremii” sau relativizată în funcție de capitalul antreprenorial sau mediatic al persoanei în cauză”, au mai transmis angajații.

Sindicatul cere public demisia sau demiterea imediată a vicepremierului.

„În consecință, cerem public demisia/ demiterea imediată a viceprim-ministrului Michael-Dragoș Anastasiu. Prezența sa în Guvernul României anulează orice efort de credibilizare a administrației și pune sub semnul întrebării buna-credință a programului de guvernare. Acest Guvern trebuie să dovedească fermitate morală, nu doar tehnocrație decorativă. Orice întârziere a acestui gest de retragere transformă promisiunea de reformă într-o simplă retorică ipocrită. NOI NU suntem EI. NOI suntem administrația publică ONESTĂ”, se mai arată în comunicat.

Anastasiu a recunoscut că a dat mită timp de 8 ani la ANAF

Vicepremierul Dragoș Anastasiu, martor în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, a recunoscut în fața judecătorilor că a dat mită la Fisc, potrivit unui document al instanței.

Documentul arată că actualul vicepremier, numit recent de Ilie Bolojan, a fost martor în proces și a recunoscut că a semnat un contract fictiv prin care s-au mascat plăți de mită către funcționara ANAF. Instanța reține în mod explicit că Anastasiu a dat mită în formă continuată.

Potrivit declarației lui Dragoș Anastasiu, după un control fiscal asupra uneia dintre firmele sale, Angela Burlacu i-a spus că au fost descoperite nereguli grave în documentele salariale. Aceasta i-a sugerat să încheie un contract cu o firmă indicată de ea, care ar fi urmat să „remedieze” problemele. În realitate, contractul era o acoperire pentru o mită lunară de aproximativ 2.000 de euro, pentru ca verificările ANAF să se finalizeze rapid și cu rambursarea TVA-ului.

În fața instanței, Anastasiu a declarat că a perceput propunerea ca pe un șantaj, dar și ca pe o formă de protecție. A acceptat încheierea contractului de teamă că refuzul ar fi dus la deschiderea unui dosar penal, ceea ce ar fi dus la insolvența firmei și concedierea angajaților.

Angela Burlacu a fost condamnată pentru luare de mită, iar Anastasiu, deși a recunoscut că a dat mită, a fost audiat în dosar doar în calitate de martor.

Guvernul României a transmis, vineri, o reacție oficială la informațiile apărute despre implicarea vicepremierului Dragoș Anastasiu în dosarul de corupție în care Angela Burlacu, fost inspector ANAF, a fost condamnată definitiv pentru luare de mită.

„În urma mai multor solicitări primite de la jurnaliști fac următoarele precizări: Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, a transmis Ioana Dogioiu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, Anastasiu a avut o primă reacție, vineri, după scandal. Acesta spune că nu a avut „niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic”, iar în dosar a fost „martor, nu denunțător”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: