Premierul Ilie Bolojan nu a avut, până acum, nicio reacție oficială după dezvăluirile privind mita de 150.000 de euro plătită, timp de opt ani, de o companie controlată de vicepremierul Dragoș Anastasiu unei funcționare ANAF. În timp ce tot mai multe voci din spațiul public îi solicită să ia o decizie privindu-l pe vicepremierul pe care el și l-a asumat, șeful Guvernului se află la Oradea, urmând să revină la București duminică seara.
Premierul s-a întors acasă cu o cursă aeriană Otopeni – Oradea, fiind observat de mai mulţi pasageri în avion. El urmează să se întoarcă la București duminică seara, potrivit Hotnews, care citează surse guvernamentale.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu se află în centrul unui scandal de corupție, după ce a fost dezvăluit că o firmă deținută majoritar de el, administrată printr-o altă companie, a încheiat un contract fictiv cu o inspectoare ANAF, Angela Burlacu. Mita, în valoare totală de aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost discutată chiar în biroul lui Anastasiu, se arată în hotărârile judecătoreşti pronunţate în procesul penal încheiat în 2023.
Documentele arată că între 2009 și 2017, compania lui Anastasiu a achitat către Angela Burlacu suma de 784.136,82 lei, adică echivalentul a 150.000 de euro, la acea vreme, sub forma unui contract de prestări servicii și a unor pachete turistice oferite inspectoarei și apropiaților acesteia. Contractul a fost considerat fictiv de către instanță, care a calificat ideea unor servicii reale de resurse umane drept „ridicolă”, notează ebihoreanul.ro.
„Cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu”, a declarat Anastasiu în fața judecătorilor. El a susținut că a perceput propunerea funcționarei ca pe un „șantaj” și o formă de „protecție” în fața ANAF.
Angela Burlacu a fost condamnată definitiv, în 2023, la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită și trafic de influență. Fiul său, anchetat în același dosar, a scăpat de proces prin intervenția prescripției.
Potrivit HotNews, care citează motivarea Curții de Apel București, Dragoș Anastasiu a fost martor-cheie în dosar, însă ancheta a pornit în 2018, după ce partenerul său de afaceri, Cristian Băciucu, a denunțat cazul la DNA. Ambii au beneficiat de clauza de nepedepsire, iar Anastasiu nu a fost trimis în judecată.
Surse din DNA au declarat pentru G4Media că vicepremierul a avut în dosar calitatea de „martor-denunțător”, în contradicție cu declarațiile oficiale ale Guvernului, care au susținut că el ar fi fost doar martor. Un apropiat al lui Anastasiu, din mediul de afaceri, a afirmat că acesta ar putea cere clarificări de la DNA privind statutul său procesual.
Până acum, Guvernul condus de Ilie Bolojan a transmis doar, prin purtătoarea de cuvânt Ioana Dogioiu, că „circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”.
Întrebat vineri, la o conferință de presă susținută în Austria, despre o eventuală problemă de moralitate în cazul Anastasiu, președintele Nicușor Dan a evitat un răspuns: „Nu am această informație. Lăsați-mă să mă informez, e prima dată când aud”.
Pe de altă parte, însă, conform unor surse guvernamentale citate de Hotnews, cazul vicepremierului Dragoş Anastasiu a fost luat în discuţie, „în spatele uşilor închise”, mai ales că mai mulți lideri politici, în special din AUR și PSD, i-au cerut acestuia demisia. „Nu s-a luat nicio decizie legată de cazul Anastasiu”, a spus unul dintre oamenii din Guvern care au discutat sâmbătă cu HotNews.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News